Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

26.3.2010 16.22

Jumppa ei ole jumppaa

Aerobikkikin on ihan historiaa.

Jaahas, perjantai, ja töiden jälkeen RVP:hen. Huomenna FlowPilatekseen. Arki-illoiksi jää BodyBar, CorePilates ja Circuit. Tämännimisillä tunneilla kuntokeskuksessani käyn. Kirjoitusasut ovat suoraan lukujärjestyksestä.

Jumpat korvautuivat aerobicilla 1980-luvulla. Erilaisia ja erinimisiä aerobicin alalajeja ja seuraajia on sen jälkeen tullut läjäpäin. Uutuuksia keksitään vuosittain. Jos joku haluaa mennä ihan vain jumppaan, ei kannata etsiskellä tunteja ainakaan kuntokeskuksista. Työväenopiston tarjonnasta voisi löytyä.

Koukutetaankos meitä jumppaintoilijoita näiden moninaisten lajien ja nimien myötä? Kun tunnen uusimmat ketkutukset ja niiden nimet, olen ihan "inessä". Varsinainen body ja pump ja gym ja vielä jaksaa -asiantuntija.

Lyhennenimet avautuvat vain harrastajille. Näinkö meitä vihitään salakielen käyttäjiksi? Sujuvasti puhun minäkin ärveepeestä. Se on muuten reisi-vatsa-pakara. Tiukkaa menoa, ihan sivumennen sanoen. On äsveepeekin olemassa. Se on nyt jo helppo: selkä-vatsa-pakara.

Hei, lukijat, mitkä ovat teidän suosikkinimiänne jumppien maailmassa? Ja miten näistä kaiken maailman jumpista oikeasti puhutaan?

Zumbaa en ole kokeillut. Siinä olen siis ihan jälkijunassa.


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

27.3.2010 23.08
Outi U.
Aargh!
Osuitpa ytimeen! Yritän uudelta kotiseudulta löytää jotain kunnonkohotusjumppaa, ja tarjolla on vain lukematon määrä erilaisia PlusMegaKiinteex (TM) 45 min -pläjäyksiä, joista tulee lähinnä paineita, miten _minä_ osaan valita oikein. Maalla (josta tänne isolle kirkolle muutin) sentään oli ihan rehti Keppijumppa kansalaisopiston tarjonnassa, sitä sai mitä tilas.
28.3.2010 14.59
Mummo
Huh, noi nimet karsivat tehokkaasti varttuneemmat kunnonkohottajat.Ne kuulostavat siltä, että pitää olla hyvä kunto jo valmiiksi ja lisäksi muodikkaat vetimet. Jooga kaikkine muotoineen ja vesijumppa ovat enemmän minun makuuni.
29.3.2010 13.06
mySki
Kävikö keppijumpalle kännykät?
Täällä jo sivuttiinkin syytä tälle nimihässäkälle. Kun on kyse tuotteista ja tuotenimistä, niillä täytyy olla erottuvat - ja myyvät - nimet. Eikös näissä ole juurikin kyse kuntokeskusten jälleenmyymistä liikuntatuotteista? Nimien myyvyydestä toki voidaan olla monta mieltä.

Kotuskin käyttää rokkaavia kurssinimiä kuten "Ryhtiä raporttiin", "Pointtia poveriin" ja "Suomen kieli 2010". Jostain syystä "Raporttien havainnollistaminen", "Diaesitysten selkeyttäminen" tai "Kielenhuollon teemapäivä" eivät taida houkutella. ;)
29.3.2010 14.24
Riikka Tervonen
On hyvä, että liikuntapalvelutarjonnassa on valinnanvaraa monenlaiselle jumpparille ja lihasryhmälle. On huonoa, että niin monen lajin nimi on englanniksi.

Nimen tulisi houkutella, ei pelotella asiakkaita. Kielitaidottomampi kavahtaa stretchingiä ja gymstickiä, mutta venyttely ja keppijumppa kelpaisivat. Vaikka on varmaan niitäkin, jotka hakeutuvat jazz pantseissaan englanninkieliselle tunnille, koska siellä käyminen kuulostaa hienolta. Nimeenpä se kielellinen kimallus jääkin, jos opetus tapahtuu turvallisesti suomeksi.

Itse olen suomenkielisten jumpannimien ystävä, joskin jumppakalenterini on sekakielinen. Suosikkilajini on kuntotanssi ja se on juuri sitä kuin nimikin enteilee: pääasia on, että kunto nousee; tanssiaskelten osaamisella ei ole niin väliä.

Joseph Pilatesin kunniaksi kutsuttakoon hänen kehittämäänsä liikuntamuotoa herran sukunimellä (taivutettuna suomalaisittain Pilates : Pilateksen), mutta mitä tekisimme karmeannimiselle FlowGymnastics®-jumpalle, jonka tuotemerkkimäistä nimeä ei noin vain voi lähteä suomentamaan? Tanssijumpaksi minä sitä kotioloissa kutsun, samoin kuin äidin ja lapsen yhteinen liikuntahetki BabyBrasil on jo aikaa sitten vääntynyt suussani vauvasambaksi.

Lyhennenimet sallittakoon jumppaajien keskinäisessä slangissa, mutta jumppaseuran tuntiluettelossa lajin luonteen soisi avautuvan suurelle yleisölle jo nimen perusteella. Sama koskee käännettävissä olevia muunkielisiä nimiä.
1.4.2010 9.24
J.Venho
Tuttua
Minä käyn ärveepeen lisäksi myös kooveeässässä (käsi-selkä-vatsa). Sentään suomea! Käyn naisille suunnatussa kuntokeskuksessa ja aina se pieni huvitus siinä kassalla hulmahtaa, kun menen "LadySteppiin, LadyPumppiin, LadyBicciin". Leidi..? Leideille on tarjottava vähän last-season-bicciäkin, koska se on laji, johon he 80-luvulla neonvärisissä trikoissaan hurahtivat.

Mutta on ohjelmassa myös Kuntonyrkkeily, Syvävenyttely ja "Niska-Hartia".

Työväenopistossa kävin "vesijumpassa". Minä ja mummut.

Zumba on hei ihan parasta!
1.4.2010 14.38
Helena K
Zumpa on hauskaa varsinkin siks, ettei siinä tartte ottaa liikkumistaan tai itteensä ryppyotsaisesti tai miettiä jo nimestä alkaen erikseen selkä-vatsa-pakaraosastoonsa, paikkojen kiinteyttämistä ja muuta tunnollisesti iitteensä ulkoistavien tyttöjen ja tätien puuhaa.
Mutta noin kun ei ole urpaaneja kuntokeskuksia aivan käsillä on mukava kun voi yksinkertasesti ruveta reenaamaan, reeni mikä reeni, tekee sen ny sitte olohuoneen matolla Pilatesta, joogaa ja kaikenmaailman takkiin tarttunutta liikuntaa syntetisoiren tai sitten ihan vaan menemällä tarpoon ja hyppeleen tonne sohjoon käsiä mennessään heilutellen, että yläpääki saa liikuntaa - siitäkin jo aikaa harjotetusta huitomisesta muuten joku jumppamaisteri keksi muka uuren liikuntamuaron, se on sitä tuatteistamista, en onneks muista nimee niin voiraan tässä asian selkeyttämiseksi puhua vaan, että huitoo tällä lailla niin maan perusteellisesti mennessään. Siinä täytyy sitte tiätysti siätää ohikulkijoitten ilmeet ja kommentit, jos sattuu oleen paremmin itteensä hillittevää naapurustoo...:)