Siirry sisältöön
Haku

Voiko virkakieli olla selkokieltä?

Virkakieli on virkatehtävissä käytettävää kieltä. Sitä käytetään siis työpaikoilla, kuten virastoissa ja sairaaloissa. On olemassa monenlaista virkakieltä, koska aika monessa ammatissa on oma kielensä. Lakimies ei välttämättä ymmärrä lääkärin käyttämää kieltä, eikä leipuri ymmärrä poliisin kieltä. Virkakieli voi olla hyvin vaikeaa sellaiselle, joka ei tunne tietyn ammatin sanastoa.

Meillä Satakunnan sairaanhoitopiirissä huomattiin, että potilas ei aina ymmärtänyt sairaalasta tullutta kirjettä. Potilas ei myöskään välttämättä ymmärtänyt ohjetta, jonka hoitaja antoi. Kirjeessä tai ohjeessa käytetty kieli oli hankalaa virkakieltä. Halusimme muuttaa tämän asian. Siksi päätimme käyttää virkakielen tilalla selkokieltä.

Selkokieli on tavallista helpompaa suomen kieltä. Siinä ei esimerkiksi käytetä vaikeita sanoja, tai sanat on selitetty. Selkokieli on tarkoitettu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää lukemaansa. Sellaisia ihmisiä on Suomessa jopa 600 000. Yhtä paljon ihmisiä on Helsingin kaupungissa asukkaina!

Satakunnan sairaanhoitopiirissä ei mietitä, kuka tarvitsee selkokieltä ja kuka ei. Annamme kaikille potilaillemme selkokielisiä ohjeita. Kerromme potilaille asioista selkokielellä myös verkkosivuillamme. Meidän mielestämme on hyvää asiakaspalvelua, kun asiat kerrotaan yksinkertaisesti.

Joskus minulta on kysytty, luulemmeko Satakunnan sairaanhoitopiirissä, että potilas on tyhmä. Me emme luule niin. Me tiedämme, että potilas ei ole tyhmä. Tiedämme kuitenkin, että sairaalan maailma on monille ihmisille vieras. Tiedämme myös, että ihmisellä voi olla hätä ja huoli, kun hän joutuu sairaalaan. Silloin on hyvä, kun kerrotaan selvästi, mitä pitää tehdä ja minne pitää mennä.

Ihmisillä ei  aina ole aikaa lukea vaikeita ohjeita ja toimia niiden mukaan. Kun asiat on kerrottu yksinkertaisesti, ohjeita on helppo noudattaa. Moni potilaistamme ei välttämättä edes tiedä, että hänen saamansa ohje on selkokieltä. Kun tekstin ymmärtää, siihen ei tarvitse kiinnittää enempää huomiota.

Minun mielestäni selkokieli sopii kaikille. Siksi kirjoitin tämän jutun sinulle kokonaan selkokielellä. Sitä voi lukea ihan jokainen, ja vieläpä nauttia siitä. Voisimmeko käyttää useammin selkokieltä ja vähän harvemmin hankalaa virkakieltä?

RIIKKA TÖRNROOS 6.11.2015