Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista etymologiasta

31.10.2022 12.18

Suomen etymologinen sanakirja julkaistu

Tietoa sanojen alkuperästä 56 000 hakusanan verran.

Suomen kielen sanojen alkuperästä kattavasti kertova Suomen etymologinen sanakirja on nyt julkaistu. Kotimaisten kielten keskuksessa toimitetussa verkkosanakirjassa on noin 56 000 hakusanaa, ja se tarjoaa ensimmäisenä julkaisuna ajantasaista tietoa lähes kaikista yleiskielen sanavartaloista.

Jättiläisten harteilla

Julkaisuun sisältyvät aiemmin painettuina ilmestyneet teokset Suomen sanojen alkuperä. Etymologinen sanakirja. 1–3 (1992–2000) ja Stadin slangin etymologinen sanakirja (2021). Kokonaisuutta täydentää tätä julkaisua varten laadittu noin 7 500 sanan laajuinen Etymologinen täydennysosa (2022).

Kokonaisuus on helposti käytettävissä yhteisen haun ja hakusanaluettelon avulla. Suomen sanojen alkuperä -teoksesta peräisin olevien tietojen yhteyteen on paikoin lisätty kommentteja, joissa kerrotaan teoksen ilmestymisen jälkeisistä tutkimustuloksista. Sana-artikkeleissa on myös linkkejä Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla julkaistuihin Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -juttuihin.

Suomen etymologisen sanakirjan logo. Suunnittelu: Sonja Holopainen.
Suomen etymologisen sanakirjan logo. Suunnittelu: Sonja Holopainen.

Mies sanojen takana

Suomen etymologisen sanakirjan on toimittanut Kotimaisten kielten keskuksen eritysasiantuntija Klaas Ruppel. Ruppel on laatinut myös julkaisuun sisältyvän Etymologisen täydennysosan, joka sisältää ennen kaikkea lainasanojen alkuperän selityksiä. Ruppelin kynästä ovat lisäksi Suomen sanojen alkuperä -teoksen aineistoa ajantasaistavat noin tuhat kommenttia.

Klaas Ruppel on työskennellyt Kotimaisten kielten keskuksessa (aiemmin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus) 1980-luvulta lähtien. ”Sanojen alkuperä on ollut lähes neljänkymmenen vuoden mittaisen työurani keskeisin teema”, Ruppel kertoo tuoreessa 10 kysymystä kielestä -haastattelussa. ”Olen varma, että etymologiset asiat pysyvät mielessäni myös eläkkeelle lähtöni jälkeen.”

Klass Ruppel Suomen etymologisen sanakirjan julkaisuseminaarissa 31.10.2022. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Klass Ruppel Suomen etymologisen sanakirjan julkaisuseminaarissa 31.10.2022. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Palaa otsikoihin