Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

6.3.2018 13.00

Kielitoimiston sanakirjaan tulossa uusia sanoja

Esimerkiksi jonne, drooni ja tubettaa lisätään sanakirjan kesällä ilmestyvään versioon.

Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy kesällä päivitetty versio. Uusia hakusanoja on tulossa reilut 600, ja yli tuhatta vanhaa sana-artikkelia on muutettu.

Suuri osa sanakirjan uusista hakusanoista on löytynyt sanastamalla. Päivitystä varten sanakirjan toimitus on käynyt läpi vuonna 2016 poimitun noin 6 000 tietueen sana-aineiston ja seulonut sen joukosta keskeisimmät sanat, joista on kirjoitettu uudet sana-artikkelit.

Sanakirja on ikiliikkuja

Päivityksen sisältötyö on tällä erää tehty, mutta julkaisunappia ei päästä painamaan ennen kesää. Uusi sisältö on parhaillaan teknisessä käsittelyssä, ja keväämmällä sanakirjan toimitus testaa, että päivitysversio toimii kuten pitääkin.

Vaikka päivityskierros on kääntynyt loppusuoralle, ei sanakirjaa tälläkään kertaa saada valmiiksi. Uudet sanat ja muuttuvat merkitykset pitävät sanakirjan toimituksen liikkeellä. Kielitoimiston sanakirjan toimitus perkaa tällä hetkellä vuoden 2017 sanasaalista.

Maistiaisia uusista sanoista

Vuoden 2018 päivitysversioon tulevien yli 600 uuden hakusanan joukossa ovat esimerkiksi alien, bitcoin, cissukupuolinen, diginatiivi, drone eli drooni, energiatodistus, estenomi, fitness, G-piste, hävikkiruoka, ilmastopakolainen, jonne, kasvijuoma, kaupunkipyörä, kokemusasiantuntija, konfiguroida, lihaton, massadata, mobiililippu, nihkeillä, podcast-lähetys, ripsienpidennys, sydäniskuri, tubettaa ja vegaaninen.

Kuten aina, muutamat uudet hakusanat ovat sellaisia, joiden puuttumisen ovat hoksanneet sanakirjan valppaat käyttäjät. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat ottavat vastaisuudessakin vinkkejä vastaan esimerkiksi vanhentuneiksi käyneistä hakusanoista tai korjausta kaipaavista selitteistä.

Synttärikakku possuineen. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.
Lihaton vaan ei possuton.
Kielitoimiston sanakirja
Mitä on sanastus?

Ilmianna uusi sana

Teksti: Riina Klemettinen
Kuva: Ilona Paajanen

Palaa otsikoihin