Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

10.1.2024 10.40

Kielitoimiston sanakirjaan tulossa runsaasti uutta ja päivitettyä

Esimerkiksi huoli-ilmoitus, maistelumenu ja reaktiovideo lisätään sanakirjaan keväällä 2024.

Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy alkuvuonna 2024 päivitetty versio. Uusia hakusanoja on tulossa reilut 400, ja yli 1 200:aa vanhaa sana-artikkelia on muokattu.

Maistiaisia uusista sanoista

Vuoden 2024 päivitysversioon tulevien hakusanojen joukossa ovat esimerkiksi ansiotasoindeksi, demilitarisaatio, erityisraskausvapaa, fatbike eli läskipyörä eli paksupyörä, huoli-ilmoitus, isorotta, jakeluvelvoite, jatkuvapeitteinen, jokaisenoikeus, katujengi, kuormapyörä eli laatikkopyörä, kyberpunk, maistelumenu, näytösoikeudenkäynti, oirekuva, pesimälaji, pörssisähkö, reaktiovideo, sisäänheittäjä, syvyysefekti, uudissukunimi ja väestötietojärjestelmä.

Kuten esimerkkisanoista näkyy, ne eivät ole aivan uusia. Sanakirjatyön ytimessä onkin, että sanakirjaan otetaan vain kieleen jo vakiintuneita, keskeisiä sanoja. Pääpaino on yleiskielessä, mutta sanakirjaan lisätään myös käytetyimpiä erikoiskielten ja arkikielen sanoja.

Maistiaisia lautasella. Kuva: Minna Haapanen, Kotus.

Muutettuja artikkeleita kolminkertaisesti uusiin nähden

Kielitoimiston sanakirjan toimittajat päivittävät paljon enemmän jo olemassa olevaa kuin kirjoittavat kokonaan uutta. Viime vuosina sanakirjatyöstämme tiedottamisessa onkin korostettu muutettuja sanakirja-artikkeleita.

Sana-artikkelien päivittämisellä tarkoitetaan työtä, joka liittyy sanakirjassa jo ennestään oleviin sanoihin. Niiden selitteitä, esimerkkejä ja tyyliarvoja ajantasaistetaan vastaamaan nykykäyttöä.

Uudet ja vanhat sanat käsi kädessä

Usein yhteiskunnan muutokset sekä uudet ilmiöt ja niiden kautta syntyvät sanat vaikuttavat sanakirjassa niin uuteen kuin vanhaan.

Esimerkkitapaus tällaisesta muutoskehityksestä on jokaisenoikeus, jota on ehdotettu jokamiehenoikeuden tilalle tai rinnalle sukupuolineutraalina ilmauksena. Suomen Kotiseutuliitto esitti vastineen käyttöön ottamista jo vuonna 2018, ja sana on ajan mittaan saanut vaihtelevasti näkyvyyttä. Vuonna 2023 aihe nousi jälleen yleiseen keskusteluun, kun Metsähallitus ilmoitti alkavansa puhua jokaisenoikeuksista viestinnässään. Myös esimerkiksi ympäristöministeriö käyttää tätä ilmausta.

Kielitoimiston sanakirjassa edellä kuvatut muutokset näkyvät niin, että sanakirjaan otetaan uutena jokaisenoikeus ja jo olemassa olevaa jokamiehenoikeus-artikkelia päivitetään. Jokaisenoikeus esiintyy tulevan sanakirjapäivityksen lisäksi myös Kotuksen vuoden 2023 sanapoimintojen listassa.

Tilapäiset sanat sanapoimintolistalle, vakiintuneet sanakirjaan

Edellä mainitut vuosittaiset sanapoimintojen listat eroavat Kielitoimiston sanakirjasta siten, että sanakirjassa katsotaan pidemmälle menneeseen ja tulevaan. Sanapoiminnot puolestaan sisältävät enimmäkseen tilapäisesti kielessä piipahtavia sanoja. Ne havainnollistavat kuluneen vuoden tapahtumia eivätkä välttämättä jätä kovin pysyvää jälkeä kieleen. Poimintolistalta yleensä pari kolme sanaa päätyy sanakirjapäivityksiin.

Tällä kertaa sanakirjaan otetaan poiminnoista jokaisenoikeuden lisäksi pörssisähkö. Vaikka sanaa on käytetty jo aiemminkin, muun muassa Ukrainassa käytävän sodan vaikutukset näkyvät sanan yleistymisenä. Tällä hetkellä pörssisähkö on uutisissa ja kielenkäyttäjien huulilla päivittäin, ja sana vaikuttaa vakiintuneen kieleen. Tällöin sen paikka on sanakirjassa.

Jokaisenoikeuksia metsäretkellä. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.

Miten olennaiset sanat löydetään?

Suuri osa sanakirjan uusista hakusanoista on löytynyt sanastamalla. Sanastustyö vaatii systemaattista, säännöllistä median seurantaa painettuine ja sähköisine lehtineen. Sanakirjan toimituksessa tutkitaankin verkko- ja paperilähteitä lähes jokaisena työpäivänä ja tallennetaan olennaiset sanalöydöt tietokantaan.

Tulevaa sanakirjapäivitystä varten toimitus on käynyt läpi vuonna 2022 poimitun yli 4 000 tietueen sana-aineiston. Toimittajat ovat seuloneet joukosta keskeisimmät sanat, joista on kirjoitettu uudet sana-artikkelit.

Kuten aina, muutamat uudet hakusanat ovat sellaisia, että niiden puuttumisen ovat havainneet sanakirjan valppaat käyttäjät. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat ottavat vastaisuudessakin vinkkejä vastaan esimerkiksi vanhentuneiksi käyneistä hakusanoista tai korjausta kaipaavista selitteistä.

Vielä pitää malttaa

Päivityksen sisältö alkaa vähitellen olla valmiina. Luvassa on kuitenkin vielä aineiston teknistä käsittelyä ja erilaista testausta, ennen kuin julkaisunappia päästään painamaan.

Tässä jutussa mainitut esimerkkisanat löytyvät siis Kielitoimiston sanakirjasta vasta keväämmällä. Silloin ne hyödyttävät sanakirjan uskollista ja toivottavasti uuttakin käyttäjäkuntaa.

Teksti: Minna Pyhälahti


Palaa otsikoihin