Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen kolumnit

8.10.2015 9.35

Kotuksen eurooppalaiset sisarlaitokset Helsingissä

Kotuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi kertoo EFNILin konferenssin teemasta.

Kotimaisten kielten keskus kuuluu Euroopan kansallisten kielentutkimuslaitosten verkostoon EFNILiin (European Federation of National Institutions for Language). Verkosto järjestää vuosittain konferenssin ja pitää kokouksen jossain jäsenmaassaan. Tänä vuonna 8.‒9. lokakuuta konferenssi järjestetään Kotuksen emännöimänä Helsingissä.

Konferenssin teema Kielenkäyttö julkishallinnossa ‒ teoriaa ja käytäntöä Euroopan maissa (Language use in public administration ‒ theory and practice in the European states) on monesta näkökulmasta ajankohtainen ja tärkeä. Suomessa, muissa pohjoismaissa ja muualla on pyritty aktiivisesti parantamaan julkishallinnon tekstejä ja tekemään asioinnista helpompaa.

Tehtävää on paljon, koska tekstejä ja toimintaa on runsaasti. Tämänkaltainen työ ei pääty koskaan, mutta on ollut miellyttävää havaita, että viranomaisten ja asiakkaiden vuorovaikutuksen parantamiseen paneudutaan nykyään tosissaan monissa maissa. Ei vähiten Suomessa.

Ohjelmassa on esitelmiä lähes kaikkien Euroopan maiden viranomaiskielen tai -kielten tilanteesta ja kehittämisestä. Kotuksen asiantuntijat Aino Piehl ja Eivor Sommardahl kertovat Suomen virastojen aktiivisesta työstä. Lisäksi konferenssissa kuullaan Euroopan komission käännösosaston ja tulkkiosaston sekä kieliteknologiaan keskittyvän META-NET-verkoston edustajien esitykset. Näissä puheenvuoroissa tarkastellaan kielenkäyttöä EU:n ja Euroopan maiden yhteistyön näkökulmasta.

Seminaari on kutsuseminaari EFNILin jäsenille ja muutamille ulkopuolisille vieraille. Vaikka paikalle ei voidakaan kutsua laajaa yleisöä, olen varma, että kokemukset, asiat ja ideat välittyvät läsnäolijoiden kautta monia teitä eteenpäin ja vaikuttavat ajan oloon sekä tutkimukseen että käytännön työhön virastoissa.

PIRKKO NUOLIJÄRVI


Palaa otsikoihin