Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

12.12.2016 14.36

Sukunimen Ratas taivuttaminen

Ratasin : Ratasia : Ratasille, myös Rataksen.

Viron pääministeri Jüri Ratas aloitti tehtävässään 23. marraskuuta 2016. Hänen sukunimeään taivutetaan vieraskielisten nimien taivutusohjeiden mukaan sidevokaalisena Ratasin : Ratasia : Ratasille. Tätä s-loppuista nimeä on mahdollista taivuttaa myös Rataksen.

Jos vieraskielistä nimeä taivutettaisiin suomen vastaavan yleissanan (ratas : rattaan) tavoin, nimen rakenne hämärtyisi enemmän kuin virolaisissa sukunimissä Ilves ja Meri, joita on suositettu taivuttamaan Ilveksen ja Meren. Virolainen Ratas-nimi myös äännetään eri tavalla kuin suomalainen yleissana. Keskellä oleva t kuuluu lähes yhtä pitkänä kuin suomen tt, karkeasti [rattas : rattasin : rattasia].

Sen sijaan kotimainen sukunimi Ratas taipuu aina vastaavan yleissanan tavoin Ratas : Rattaan : Ratasta. Tämän ohjeen mukaan taivutetaan yleensä muitakin kotimaisia yleissanalta näyttäviä sukunimiä, kuten Raikasta, Rannetta ja Selännettä.

Jüri Ratas. Kuva: www.valitsus.ee.
Jüri Ratas. Kuva: valitsus.ee.Palaa otsikoihin