Siirry sisältöön
Haku

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaissa on julkisen hallinnon organisaatioita, jotka työskentelevät viranomaisten kielen selkeyttämiseksi (ruotsiksi klarspråksarbete). Nämä valtion kielenhuoltolaitokset ovat tehneet yhteistyötä jo kauan. Pohjoismailla on oma Klarspråk-verkosto, ja ne järjestävät yhteisiä selkeän kielen konferensseja.

Klarspråk-konferenssit

Konferenssien tavoite on, että eri Pohjoismaissa virkakielityötä tekevät saavat tilaisuuden tavata, kuulla toistensa työstä ja vaihtaa ideoita. Konferenssien esitelmissä kerrotaan maiden virkakielihankkeista ja esitellään uusia tutkimuksia, joiden tuloksia voi hyödyntää käytännön työssä. Esitykset on koottu artikkeleiksi konferenssien raportteihin, jotka ovat kaikki vapaasti luettavissa verkossa. Linkki raportteihin on sivun lopussa.

Ensimmäinen Klarspråk-konferenssi järjestettiin Tukholmassa vuonna 1998. Sen jälkeen konferensseja on järjestetty noin joka toinen vuosi vuorotellen eri Pohjoismaissa. Suomessa Klarspråk-konferenssi pidettiin vuonna 2000 Espoossa ja vuonna 2013 Helsingissä. Konferenssien teemoina ovat olleet  muun muassa kieli ja viestintä digitaalisissa palveluissa (2017), kieli ja valta (2015), asiakkaan näkökulma tekstien ymmärrettävyyteen (2013) ja oikeuskieli (2011).

Pitkäjänteistä työtä virkakielen parantamiseksi

Viranomaiskielen selkeys on asetettu Pohjoismaiden yhteiseksi tavoitteeksi myös Pohjoismaiden neuvostossa. Neuvosto kirjasi kielipoliittiseen julistukseensa vuonna 2006, että Pohjoismaat pyrkivät olemaan edelläkävijöitä juuri selkeän ja toimivan virkakielen alalla.

Suomessa ja Ruotsissa hyvään virkakieleen velvoittaa lakikin. Ruotsissa ja Norjassa jaetaan vuosittain valtakunnallinen palkinto onnistuneesta viranomaisviestinnästä. Suomessa annetaan Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinto joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle.

Ruotsissa voi myös suorittaa kielikonsultin yliopistotasoisen tutkinnon. Ensimmäinen kielikonsultin koulutuslinja perustettiin Tukholman yliopistoon jo yli kolmekymmentä vuotta sitten, ja nykyisin tutkinnon voi suorittaa useammassakin yliopistossa.

Lue lisää kielikonsultin koulutuksesta Ruotsissa