Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
8.11.2017

Språk du inte visste fanns (i Finland)

Bianca Holmberg

I Finland talas inte bara finska och svenska, utan möjligen också aragonska, bislama, rätoromanska och kymriska. Bland annat.

Häromsistens hade jag anledning att kolla statistiken över de språk som talas i Finland. Över 160 olika språk har registrerade modersmålstalare – en imponerande siffra.

Statistikcentralen ger också ut siffror på hur många registrerade modersmålstalare det finns av de olika språken. Jag blev otroligt intresserad när jag såg att det fanns 15 språk som hade en enda registrerad modersmålstalare år 2016. Många av språken visste jag inte ens existerade. När jag började ta reda på mer om dem kom det fram intressanta detaljer.

Språk från Spanien, Vanuatu, Schweiz och Wales

Det iberoromanska språket aragonska talas framför allt i den spanska provinsen Aragonien. Språket har enligt Ethnologue.com (databas över världens språk) cirka 10 000 modersmålstalare och 20 000 andraspråkstalare. Språket räknas som hotat. Bislama, ett kreolspråk med engelska som grund, har ungefär samma antal talare, 10 000, men mår enligt Ethnologue gott som nationellt språk i örepubliken Vanuatu i sydvästra Stilla havet.

vanuatu_Pixabay
Solnedgång i Vanuatu, där det nationella språket heter bislama. Foto: Pixabay

Det minsta av de nationella språken i Schweiz, rätoromanskan, har också en modersmålstalare i Finland. Bara omkring en halv procent av befolkningen i Schweiz har rätoromanska som modersmål. De fem rätoromanska dialekterna är så olika varandra att de som talar olika dialekter inte nödvändigtvis förstår varandra.

Kymriska, även kallat walesiska, talas förstås i Wales, men dessutom i Argentina, överraskande nog. År 1865 grundades en walesisk koloni i Patagonien och det finns fortfarande en del kymrisktalande i Argentina.

Förutom de här språken har divehi, dzongkha, esperanto, frisiska, grönländska, jiddisch, latin, nauriska, syndnebele, tahitiska och zhuang enligt uppgift alla varsin modersmålstalare i Finland. Somliga av de här språken är besläktade med svenskan och talas i Europa, andra talas i helt andra delar av världen. En del av dem är stora språk, andra mindre. De har olika status och situation. Men de berikar den språkliga mångfalden och väcker åtminstone min nyfikenhet. På vilka vägar kommer en person från Maldiverna, Nederländerna eller Franska Polynesien till Finland?


Tillbaka till rubrikerna | 0 kommentarer | Kommentera


Namn/signatur
Rubrik
kommentar *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Inga kommentarer