Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
16.1.2017

Hva skjer?!

Anna Maria Gustafsson

Alla pratar om Skam! Då tänker jag förstås på den norska webbaserade serien som handlar om ett gäng ungdomar som går på ett gymnasium i Oslo.

Serien Skam har nått långt ut över Norges gränser och engagerat tittare inte bara i Norden utan dessutom på många andra håll i världen. Själv hör jag också till dem som blivit besatt av de här ungdomarnas liv och tonårsproblem och är helt tagen av de äkta vänskaps- och kärlekskänslor som serien så starkt förmedlar och involverar tittaren i.

Som nordist och språkvetare gottar jag mig förstås extra mycket åt den underbara norskan som översköljer tittaren och jag suger åt mig alla ord och uttryck och önskar i smyg att jag skulle kunna svänga mig med dem på ett naturligt sätt. Det handlar mycket om russetiden (abiturientåret) och russebussar (bussar som abiturienterna åker i), om att gå på vors (förfest) och att hooke med någon (hångla). Ungdomarna svänger sig med uttryck som Kødder du? (Skämtar du?), Helt serr? (serr är en förkortning av seriöst) och Hva skjer? (Läget?). En person som beter sig illa kan förses med det uttrycksfulla epitetet drittsekk (skitstövel). Mitt absoluta favoritord i serien är ändå kosegruppa som ungefär kan översättas med mysgrupp. I serien är kosegruppen alltså en grupp där man gör trevliga saker tillsammans, alltså koser seg sammen.

Norska är ett underbart språk, det vet självklart jag och mina gelikar redan. Genom serien Skam har dock en massa ungdomar i Sverige, Danmark och Finland som tidigare inte vetat detta nu också insett det och intresset för norskan har exploderat också utanför Norden. Det värmer förstås en nordists hjärta! Serien har redan tilldelats Föreningen Nordens språkpris för dess stora förmåga att engagera en ung nordisk publik och intresset för norskan syns också på sociala medier där norska ord diskuteras och där Skam-fans har startat egna kosegrupper. Skam är det bästa som hänt vår unika nordiska språkgemenskap på länge!


Tillbaka till rubrikerna | 0 kommentarer | Kommentera


Namn/signatur
Rubrik
kommentar *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Inga kommentarer