Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
15.5.2018

Har det faktiskt aldrig stunkit?

Bianca Holmberg

Det finns ordentliga verb som böjs precis som man tror att de ska böjas, och så finns det lömska verb som inte alls beter sig som de borde. Särskilt inte i supinum. 

Jag hade anledning att slå upp uttrycket öda tid i språkbanken Korp, för att kontrollera om det är en finlandism. För att få med alla eventuella träffar fyllde jag inte bara i grundformen av ordet utan också de övriga tidsformerna. Öda tid, ödar tid, ödade tid, (har) ödat tid.

Sedan slog jag upp ordet på Svenska Akademiens ordboksportal Svenska.se – och vill man vara dramatisk kan man säga att det därmed skapades ett före och ett efter. Före och efter min upptäckt av hur ordet öda egentligen ska böjas. I Svenska Akademiens ordlista stod det klart och tydligt: öda, öder, ödde, ött. Heureka!

Besvärliga beslut och galande tuppar

Det finns flera verb som känns lite oförutsägbara i sitt uppförande. Jag slår till exempel fortfarande upp verbet besluta för att kontrollera böjningen, eftersom jag alltid glömmer om det är besluter eller beslutar som är den standardsvenska presensformen. Svaret är att det numera är a-formen som gäller. Besluta böjs beslutar, beslutade (eller beslöt), beslutat, beslutad. Böjningen besluta, besluter, beslutit, besluten förekommer ofta i finlandssvenskan, men betraktas i dag som ålderdomlig.

Ett annat verb som jag för säkerhets skull brukar slå upp om jag behöver använda det är gala. Vad gjorde tuppen egentligen i går, gol han eller galade han? För att inte tala om vad han har gjort varje morgon i fem års tid. Har han galat eller galit? Eller kanske galt? SAOL ger klara besked: gala böjs gala, gal, gol, galit eller galt.

skunk_Pixabay
Skunken hör till de djur som stinker – ett verb vars böjningsformer inte är självklara. Foto: Pixabay

Stinka, stinker, stank, ...?

En gång för länge sedan hade jag märkligt nog orsak att böja verbet stinka i supinum. Stinka, stinker, stank, har ... stunkit? Det lät på något sätt fel i mina öron, men på grundval av hur andra liknande verb böjs (till exempel springa, springer, sprang, sprungit) antog jag att det måste heta stunkit i supinum. Jag slog aldrig upp det, så fram till denna dag har jag trott att formen stunkit är en visserligen mycket ovanlig men ändå formellt existerande böjningsform av stinka. Så slår jag upp stinka för att skriva om den lustiga supinumformen i den här texten. Och har man sett på maken – i SAOL anges formerna stinka, stinker, stank, men där jag hade förväntat mig att hitta formen stunkit står det helt kallt: sup. saknas. Har det med andra ord aldrig stunkit? Tja, enligt svenska Språkrådets Frågelåda förekommer supinumformen någon enstaka gång och i språkbanken Korp ger ordet 73 träffar i sociala medier. I Svensk ordbok står det att supinumformen undviks och det sista belägget i Svenska Akademiens ordbok är från 1951. Tydligen är jag med andra ord inte ensam om att tycka att stunkit låter lite märkligt.


Tillbaka till rubrikerna | 2 kommentarer | Kommentera


Namn/signatur
Rubrik
kommentar *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
9.6.2018 18.35
självständig tänkare
Förbjudna ord som hos Orwell
Varken rim eller reson att ett självklart supinum ej får användas eftersom det använts sällan på sistone. Sällsyntheten torde bero främst på semantiska faktorer; jfr med att man sällan talar om odon (bärart, Vaccinium uliginosum) men ordet kan knappast beskrivas som ålderdomligt. Varför över huvud taget finge man inte använda ålderdomliga ord sålänge deras betydelse begrips? Kanske eftersom det råder en nyhetens kult i vårt samhälle. Om en situation kommer att "stunkit" tarvas, hur borde man omskriva enligt er? "...har luktat illa"? Öd inte stavelser och språkliga resurser bara för att ni är så attans rädda för att sticka ut tur mängden, varsågoda!
11.6.2018 15.13
Bianca Holmberg
Tack!
Självständig tänkare: Tack för din kommentar! Vänliga hälsningar, Bianca Holmberg