Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
12.2.2018

Ett hundliv, det är vad det är

Bianca Holmberg

Inställningen till ”människans bästa vän” hunden är uppenbarligen något delad, i alla fall om man ska tro ordböckerna. Å ena sidan har vi den bedjande, tillgivna hundblicken, å andra sidan är det synd om den som måste ha hundvakten i hundväder och bli våt som en hund.

Ludde_foto_Bianca Holmberg
Det är inte svårt att förstå varför en "underdånig, bedjande blick" kan kallas för hundblick. Foto: Bianca Holmberg

Om man läser ordböckerna verkar det ganska jobbigt att vara hund. Är man tvungen att arbeta hårt sliter man (som en) hund eller tvingas utföra hundgöra. Pågår det här tunga och arbetsamma slitet ett helt år kan man kalla det för ett hundår. Den stackare som sitter vakt på ett fartyg mellan midnatt och fyra på morgonen har hundvakten. Om vakten har riktig otur är det dessutom hundväder, det vill säga svårt oväder. Följaktligen kommer den stackars vakten att vara våt som en hund före gryningen. Ett hundliv, det är vad det är.

En hund bland bowlingkäglorna

Att som människa jämföras med en hund är inte heller så trevligt. Den som blir mottagen som en hund i ett kägelspel kommer inte att känna sig välkommen, eftersom hen mycket olägligt har dykt upp i sällskapet. Uttrycket är från 1700-talet, men känns fortfarande tämligen logiskt.  Min 2000-talshjärna associerar direkt till bowling, och vem vill ha en hund springande bland bowlingkäglorna?

Men det är när vi börjar kalla andra för hund som det blir riktigt illa. En människa som blir kallad hund är med största sannolikhet en feg usling, en kanalje, en tarvlig, eländig och kuvad person eller en riktig hedning. Det vill säga, om den här personen inte är en hund mot sitt folk. I så fall är hen en otäck diktator eller liknande som behandlar sina undersåtar hårt och grymt.

Den där hundblicken

Det är inte utan att jag så småningom börjar tycka att väldigt få av de här hundliknelserna lyckas beskriva dagens hundars verklighet. Här blir det tydligt hur språket speglar sin tid – de flesta av hunduttrycken kom till när hundarna levde ett helt annat och mycket hårdare liv än Fifi och Ludde gör i dag, där de ligger framför brasan och njutningsfullt tuggar på ett grisöra efter en frisk promenad i skogen. För det är klart att de har lyckats tigga till sig ett grisöra. Vilken husse eller matte kan motstå den underdånigt bedjande hundblicken? Eller de stora, bruna hundögonen, ”i hvilka man läser trohet, ödmjuk tillgifvenhet”, som Svenska Akademiens ordbok beskriver det?

Bianca Holmberg


Källor

Svenska Akademiens ordbok
Svensk ordbok
Svenska Akademiens ordlista
via svenska.se


Tillbaka till rubrikerna | 0 kommentarer | Kommentera

Inga kommentarer