Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

rss Språkinstitutet bloggar

Här bloggar vi om stora och små språkliga frågor och fenomen som vi stöter på i vårt arbete eller i vardagen. Vi som skriver är språkvårdare och dialektologer med olika språkliga intressen och arbetsuppgifter.
21.8.2018

En enstånka med öl?

Nina Martola

Ölstånkor är inget man dricker öl ur numera, allra minst stånkor gjorda av enträ. Men en hel del enstånkor rullar det omkring.

När man går ut och tar sig en öl här i Finland beställer man – om man gör det på svenska – kanske ett stop, ett stort eller ett litet, beroende på hur törstig man är. Det används som motsvarighet till tuoppi. I Sverige skulle bartendern antagligen se frågande ut om man bad om ett stop. Där begär man exempelvis en stor stark eller helt enkelt en öl. De svenska ordböckerna anger att ordet stop mest används om äldre förhållanden. Orden sejdel och stånka syftar på tämligen likartade gamla dryckeskärl som stop, men en sejdel kan också vara ett modernt glas med öra.

Ett annat finskt ord för stop är haarikka. Det är enligt den finska ordboken Kielitoimiston sanakirja ett dryckeskärl i trä med två handtag. Håller man sig strikt till den definitionen vore kåsa kanske den bästa motsvarigheten, för de äldsta kåsorna i trä hade vanligen två handtag. Numera avser kåsa vanligen ett slags skopa som man brukar ha med sig på fjällvandringar och liknande, och i den betydelsen kommer det rätt långt från haarikka.

Enstånkor i motorcyklar

Stop, sejdlar och stånkor verkar överlag ha haft bara ett handtag. Men som kärl att dricka öl ur motsvarar de förstås det finska ordet. Gör man en bildsökning på haarikka får man vid sidan det tvåörade träkärlet upp stora muggar och sejdlar bland bilderna.

Träkärl tillverkades ofta av ene, och Kielitoimiston sanakirja har också med sammansättningen katajahaarikka som uppslagsord. Något ord enstånka känner de svenska ordböckerna dock inte till, men rimligen ska det väl ha funnits stånkor gjorda i en.  

Googlar man på enstånka får man däremot närmare 5 000 träffar, vilket är ägnat att förvåna om man inte är motorcykelfantast. I bl.a. Svenska Wikipedia får vi veta att ordet enstånka förekommer som benämning på större encylindriga fyrtaktsmotorer som ofta används i motorcyklar. Det kan också avse själva motorcyklarna. Förleden en hänför sig alltså till räkneordet och inte till träslaget.

Den som stånkar över en enstånka har alltså snarare motorproblem än för många öl bakom sig.

Språkbruk 3/1997: En stånka på sommarserveringen
Reuters ruta 16.6.1999: Ett stort glas öl på uteserveringen

ölsejdel_pixabay
På finlandssvenska är det här vad man får om man beställer ett stop öl, men på allmänsvenska kunde det kallas för ölsejdel. Foto: Pixabay

Tillbaka till rubrikerna | 0 kommentarer | Kommentera

Inga kommentarer