Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

På tal om språk

21.11.2018

Samsovning

Sammansättningar kan vara rätt så kluriga och betyder inte alltid det man kunde tro att de gör. Att samsova är visserligen att sova tillsammans, men inte med vem som helst.

Om man inte känner till ordet samsova och hör det utan tydlig kontext kan man säkert få för sig att det betyder samma sak som sova tillsammans. Det gör det också på sätt och vis, men bara i en viss kontext. Orden samsova och samsovning verkar förekomma uteslutande när det diskuteras om barn ska få sova i föräldrarnas säng eller inte. En del håller hårt på att ungarna ska sova i egen säng och kanske till och med i eget rum, andra tycker att det är helt i sin ordning att de sover hos föräldrarna, eller samsover med dem.

samsovning_foto Pixabay
Ordet samsovning används bara om barn som sover i föräldrarnas säng. För par används andra uttryck. Foto: Pixabay

Perhepeti, inte perhesänky

På finska är det motsvarande uttrycket nukkua perhepetissä, alltså ”sova i familjebädd” om man skulle översätta frasen ordagrant. Substantivet perhepeti förekommer precis som samsovning enbart i diskussioner om var barn ska sova. Någon som argumenterar för samsovning kan säga t.ex. perhepeti luo turvallisuutta ~ samsovning/att samsova skapar trygghet. Och märk väl, efterleden måste vara -peti. Alternativet -sänky fungerar inte, trots att peti och sänky annars är förhållandevis synonyma ord.

Familjesäng

På finska finns också sammansättningen perhesänky men det är inte synonymt med perhepeti utan syftar på en viss modell av säng, nämligen en våningssäng där underbädden är bredare och avsedd för föräldrarna medan överbädden är smalare och tänkt för barn. På svenska kallas modellen familjesäng. Alternativet familjebädd förekommer också men är en mycket ovanligare sammansättning än familjesäng.

Samsova används inte om par

När det diskuteras hur par ordnar sitt sovande används andra uttryck än samsova, t.ex. sova tillsammans, sova ihop, dela säng, sova i samma säng, eller dela sovrum. Det sistnämnda kan i och för sig också kan innebära att man sover i samma rum men i var sin säng.

Det är bara att hoppas att folk har möjlighet att välja var de ska sova så att de inte halvsover sig genom nätterna utan vaknar utsövda på morgonen.

Nina Martola


Tillbaka till rubrikerna