Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

På tal om språk

27.12.2017

Politik, mattrender och livsstil på nyordslistan

Minns du ursprunget till frasen alternativa fakta? Har du koll på Finlandskopplingen till ordet rekoring och på trenderna som avspeglas i orden veganisera och döstäda? Årets nyordslista är här!

Politiken och i synnerhet det amerikanska presidentvalet syns tydligt i nyordslistan 2017, sammanställd av Språkrådet i Sverige. Frasen alternativa fakta myntades visserligen inte 2017, men användningen ökade lavinartat efter Donald Trumps presidentinstallation i januari, då Trumps pressekreterare Sean Spicer påstod att publiken vid installationen varit mycket större än den i själva verket var. Presidentens rådgivare Kellyanne Conway försvarade de felaktiga påståendena och kallade dem för ”alternativa fakta” (alternative facts). Uttrycket alternativa fakta används i betydelsen ”uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns” (Nyordslistan 2017).

Fejkade nyheter kräver viralgranskning

Ett annat ord som aktualiserades i samband med det amerikanska presidentvalet var fejkade nyheter (även fejknyheter och falska nyheter). I valrörelsen användes engelskans fake news med samma betydelse mycket, både om nyheter som faktiskt var fejkade och om sanna nyheter som påstods vara fejkade. Inte heller fejkade nyheter är något nytt begrepp för i år, men användningen ökade 2017.

Vår tid av alternativa fakta och fejkade nyheter har kallats för postfaktisk, ett ord som också finns med på nyordslistan. Postfaktisk används om ”en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta”. I en sådan tid blir det allt viktigare att viralgranska nyheter och annan information som når en över nätet. Även viralgranska finns på årets nyordslista och det betyder att ”källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet”.

Mat är mer än energi

Att mat i dag är mer än nödvändig energi för att man ska kunna fungera har synts på nyordslistan i flera år. Dieter, nya livsmedel och trender inom mat- och restaurangvärlden tar sig in på listan i år igen. Trender som har synts redan tidigare, och som delvis hänger ihop, är viljan att känna till ursprunget för den mat man äter, välja närproducerat och ekologiskt och äta mer vegetariskt eller veganskt. De här trenderna återspeglas på årets nyordslista, då rekoring och veganisera finns bland nyorden. Rekoring har faktiskt finländsk koppling, eftersom konceptet att sammanföra producenter och konsumenter i Facebookgrupper startades i Finland 2013. Tanken är att konsumenterna ska kunna köpa närproducerad och ofta ekologisk mat direkt från producenterna, utan mellanhänder. Veganisera betyder i sin tur att ”göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter”.

veganisera_Foto Pixabay
Veganisera är ett av årets nyord. Foto: Pixabay

Upprensning inför döden

Ett trendord från ett helt annat område är döstäda, som blev aktuellt i år, bland annat i och med boken Döstädning som utkom i höstas. De senaste åren har det skrivits en del om hur mycket prylar vi i västvärlden har och hur vi ska hantera dem, och fenomenet döstädning handlar om att rensa upp bland dessa många prylar innan man dör för att inte ens anhöriga ska ha så mycket att reda upp när man väl är borta. Nyordslistans definition av ordet lyder ”rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter ens bortgång”. Enligt en koll på webben kan man döstäda också för att underlätta sitt eget liv.

Svenska och internationella fenomen

Förutom att nyordslistan avspeglar globala trender och händelser, syns också rent svenska samhällsfenomen på listan. Ord som framtidsfullmakt, bonus malus, hyberavdrag och funktionsrätt avspeglar vad som har hänt i Sverige på lagstiftningsfronten under året. Av naturliga skäl har de här orden inte fått något starkt genomslag i svenskan i Finland.

Sist men inte minst förtjänar #metoo definitivt sin plats på listan. Kampanjen mot sexuella trakasserier fick enormt genomslag i sociala medier både i Sverige och Svenskfinland under hösten 2017, då tusentals kvinnor vittnade om de sexuella trakasserier de hade upplevt.

Bianca Holmberg

Hela nyordslistan finns på Språkrådets webbplats.


Tillbaka till rubrikerna