Böcker och tidskrifter utgivna av Institutet för de inhemska språken och språkspalter och artiklar skrivna av medarbetare vid institutet

På tal om språk

19.6.2018

Juni, juli, augusti

Våra tre sommarmånader har alla fått sina namn från den romerska mytologin, men de har också gamla svenska benämningar.

”Hela året har jag väntat på juni, juli, augusti. För vindarna är varma då, juni, juli, augusti” sjöng Gyllene Tider på nittiotalet. Och visst är vi många som längtar efter de här tre månaderna och håller med Gyllene Tider om att livet i allmänhet känns lite lättare då. Men varifrån kommer namnen på de efterlängtade sommarmånaderna?

Juni – sommarmånaden

Juni månad har fått sitt namn efter den romerska gudinnan Juno, guden Jupiters drottning i himlen i den romerska mytologin. Hon vakade över staden Rom, var krigsgudinna och kärleksgudinna och de kvinnliga romarnas speciella gudinna.

I juni firar vi midsommar, som också kallas johanne i vissa dialekter. Vid midsommartid inträffar sommarsolståndet, då solen är uppe som längst på norra halvklotet. Det är inte så långsökt att juni i tidigare svenska almanackor har kallats för sommarmånad eller midsommarmånad.

Juli – hömånaden

Namnet på årets sjunde månad kommer också från romarna. År 44 f.Kr. ville man hedra Julius Caesar genom att döpa om månaden Quintilis till juli. På svenska kallades juli tidigare hömånad.

hömånad_pixabay
Juli kallades tidigare för hömånad på svenska. Foto: Pixabay

Den 6 juli firar vi i Finland Eino Leino-dagen, diktens och sommarens dag. Den 27 juli kallas sjusovardagen och har sitt ursprung i en legend om sju kristna ynglingar som gömde sig i en grotta för att undkomma kejsar Decius förföljelse omkring år 250. De somnade i grottan och tyckte sig ha sovit en natt när de vaknade, men i själva verket hade de sovit i nästan 200 år. I Sverige togs den här dagen bort ur almanackan vid sekelskiftet 1800–1900, men i Finland finns den officiellt kvar. I Hangö väljs årligen en sjusovare som doppas i havet klockan sju på morgonen.

Augusti – skördemånaden

Den sista officiella sommarmånaden, augusti, döptes också om för att hedra en romersk kejsare, nämligen Augustus. Fram till år 8 f.Kr. hette månaden Sextilis, vilket beror på att det ursprungligen var den sjätte månaden i den romerska kalendern. I tidigare svenska almanackor kallades årets åttonde månad för skördemånad. I augusti infaller inga officiella helgdagar eller andra särskilda dagar.

Bianca Holmberg

Källor

Om räkneorden i månadernas namn: December (Peter Slotte)
Nationalencyklopedin


Tillbaka till rubrikerna