Tips och information om aktuella frågor och evenemang.

Språknytt

3.5.2019

Yle börjar sända nyheter på lätt svenska

Från och med hösten kommer Yles utbud att utökas med radio- och audionyheter på lätt svenska. Sedan tidigare finns det nyheter på lätt finska.

Personer med afasi, demens eller funktionsnedsättningar kan behöva nyheter på lätt svenska. Även de som håller på att lära sig svenska kan ha nytta av nyheter på lätt språk.

Det är bara några veckor sedan referensgruppen för lättläst uppvaktade Yle med en skrivelse om att börja sända nyheter på lätt svenska. Att det positiva beskedet kom så fort gläder Johanna von Rutenberg, teamledare och sakkunnig inom lättläst på LL-Center.

– Vi är jätteglada för det här. Det är något vi länge har hoppats på, egentligen sedan det senaste programmet på lättläst svenska, Aktuenkelt, lades ner på 1990-talet, säger von Rutenberg.

En demokratifråga

von Rutenberg säger att Yles satsning är viktig för alla som har svårt att följa nyheter på allmänspråk. Det ger dem bättre möjligheter att följa vad som händer i samhället och vara mer delaktiga i det.

– Det är egentligen en demokratifråga. Alla har rätt till nyheter och som public service-bolag hör det till Yles uppgifter att ordna det.

LL-Center har också erbjudit Yle stöd inför starten.

Bianca Holmberg

Nyheten uppdaterades 3.5.2019 kl. 13.44 med kommentarer av Johanna von Rutenberg.


Tillbaka till rubrikerna