Tips och information om aktuella frågor och evenemang.

Språknytt

19.5.2015 22.54

Mårten Westö och KAJ får pris

Språklig kreativitet och humor belönas på Språkvårdsdagen

Hugo Bergroth-priset till Mårten Westö

Mårten Westö
Mårten Westö
Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro går till översättaren, författaren, kolumnisten Mårten Westö. Språkpriset delades ut på Hanaholmens och Hugo Bergroth-sällskapets språkvårdsdag på Hanaholmen i Esbo den 19 maj.


I prismotiveringen framhålls att Mårten Westö i sin gärning konsekvent har förenat kreativitet och gott språk. I sina kolumner har han flera gånger betonat kvalitetsaspekten i översättarens arbete. Det gäller både litteratur, film och teve. Westö själv har påpekat att ”mängden text som ungdomar i dag läser på teveskärmen och filmduken motsvarar tiotals romaner per år. Bara därför är det livsviktigt att textningen också håller en hög nivå.”

Westös enträgna arbete för ett gott språk har på ett bestående sätt påverkat vår syn på en god svensk översättning. Dessutom skriver han bra själv.

Hugo Bergroth-sällskapets språkpris finansieras av Svenska kulturfonden och har delats ut sedan 1993, senast till Anna-Lena Laurén (2014), Paulina Tallroth (2013), Mikaela Hasán (2012), Lauri Karvonen (2011), Magnus Londen (2010), Ann-Marie Malmsten (2009) och Susanne Ringell (2008).

Lästips

Mårten Westö i Språkbruk:


Språksporren till KAJ

Humorgruppen KAJ
Humorgruppen KAJ
På språkvårdsdagen på Hanaholmen den 19 maj delade Hugo Bergroth-sällskapet också ut en språksporre. Priset ges denna gång till humorgruppen KAJ, dvs. Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård.

Gruppen KAJ har med stor finess under det senaste året förenat Svenskfinlands olika regioner med humorns hjälp. I sina Youtube-filmer och inte minst i sin språkligt mycket genomarbetade julkalender på svenska.yle.fi har KAJ med språket som verktyg lyckats åstadkomma både många skratt och intresse för svenskans olika varianter. I kombination blir dessa två oemotståndliga.

Prissumman för språksporren har donerats av Svenska Folkskolans Vänner. 

Humorgruppen KAJ tackade för språksporren med en "gaambäldags radiramså":


Tillbaka till rubrikerna