Tips och information om aktuella frågor och evenemang.

Språknytt

26.5.2016

Larsmo får finska vägnamn

De finska vägnamnen i Larsmo kommer i många fall att innehålla en svensk förled. Namnvårdarna vid Språkinstitutet har granskat namnförslagen.

Kalvholmsvägen i Larsmo kommer att heta Kalvholmintie på finska, liksom Byviksvägen blir Byvikintie när de finska vägskyltarna dyker upp i kommunen. Kommunstyrelsen har godkänt namnförslagen och de tvåspråkiga namnskyltarna kommer troligen i höst, rapporterar Svenska Yle. Det här är en följd av att Larsmo blev officiellt tvåspråkigt i början av 2015.

– Namn på till exempel byar, åkrar, ängar, bäckar och åar ska inte översättas när de ingår i vägnamn. Om namnet översätts förlorar det kopplingen till platsen, säger Maria Vidberg, namnvårdare vid Språkinstitutet, om orsaken till att de flesta finska vägnamnen i Larsmo kommer att ha en svensk förled.

Vägarna har alltså i många fall namn efter namngivna platser, som till exempel Byviken. Eftersom Byviken inte har ett finskt namn kan det inte heller översättas i vägnamnet, för det finns ingen plats som heter Kylälahti.

Namnvårdarna vid Språkinstitutet har granskat förslagen till vägnamn och rekommenderat att de ska stämma överens med namnen på grundkartan. Av den orsaken har också några svenska namn ändrats. Bornholmsvägen blev till exempel Bånholmsvägen och Bånholmintie eftersom namnet stavas så på grundkartan.

Språkinstitutets namnhjälpssidor kan du läsa mer om hur kommunal namnplanering går till.

Tillbaka till rubrikerna