RSS Språknytt Fler nyheter

22.5.2019 Nya artiklar i den finska dialektordboken

Den finska dialektordboken Suomen murteiden sanakirja har uppdaterats med cirka 7 000 nya ord. Nu finns avsnittet a–lysmä på nätet.

16.5.2019 Suomalainen paikannimikirja fritt tillgänglig på webben

Suomalainen paikannimikirja (Finländskt ortnamnslexikon) publiceras elektroniskt i två olika pdf-versioner. Den ena är en exakt elektronisk kopia av den tryckta boken, inklusive bilder och kartor. Den andra filen är mobilanpassad och publiceras utan bilder och kartor.

13.5.2019 Nya uppslagsord och förbättrad frassökning i Stora finsk-svenska ordboken

I mitten av maj har Stora finsk-svenska ordboken utökats med inemot 2 300 nya artiklar. Inför publiceringen har också frassökningen förbättrats.


Ge Språkbruk i studentgåva!

Funderar du på vad du ska ge den nybakade studenten i gåva? Nu kan du ge en ettårsprenumeration på Språkbruk för endast 30 euro (4 nummer, normalpris 44 euro).

Prenumerera via prenumerationsblanketten och uppge rabattkoden ”student2019” för att få Språkbruk till nedsatt pris. Erbjudandet gäller till den 4 juni.Språkrådgivning

Vår telefonjour är öppen tisdag och torsdag klockan 13 till 15. Telefonnumret är 0295 333 202. Vi besvarar e-postfrågor på adressen svenska@sprakinstitutet.fi. Språkfrågor och svar som är av allmänt intresse kan publiceras anonymt i tidningen Språkbruk.

Kontaktuppgifter till svenska avdelningen

Bibliotek

Vårt bibliotek är öppet för allmänheten.Dagens namn

Språket lever

3.5.2019 Journalister bör tänka igenom sina ordval

"Det skulle vara viktigt att journalister tänker igenom det hela innan de använder sådana ord", säger Charlotta af Hällström-Reijonen i Journalisten, på tal om ord som "dålig" eller "skadlig invandring".

Läs mer


Språkbruk

Språkbruk 1/2019

Läs Språkbruk på nätet

I årets första nummer kan du bland annat läsa om finlandismen täckas, om inkluderande och demokratiskt språkbruk, och trädgårdsterminologi. Vi bjuder också på en krönika av Bengt Ahlfors.

Månadens dialektord

15.4.2019 ansols

Läs mer


Månadens nordiska ord

2.5.2019 lussing

Läs mer