Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

17.11.2016 8.44

Vanhan kirjasuomen sanakirjan toinen osa verkkoon

Matkustakaamme jokamiehenlaitaa myöden katselmusleikkiä kamaloitsemaan. Siis mitä ihmettä?

Vanhan kirjasuomen sanakirjan verkkoversio laajenee jälleen 18.11.2016. Verkossa julkaistaan silloin sanakirjan aiemmin painettuna ilmestynyt toinen osa, joka käsittää j:llä ja k:lla alkavat sanat. Samalla kertaa julkaistaan lisää o-alkuisia sana-artikkeleita, aakkosväli oikejusomainen (paitsi olla).

Nyt verkossa julkaistava aakkosväli jakööpeli ei ole sisällöltään aivan identtinen sanakirjan vuonna 1994 ilmestyneen kakkososan kanssa, sillä verkkosanakirjassa on satoja uusia sana-artikkeleita ja lukuisia artikkeleita on korjattu tai täydennetty lisäaineiston pohjalta. Sanakirjan aineistoa on nimittäin täydennetty painetun toisen osan ilmestymisen jälkeen lähes 400 tekstillä.

Uusia sanoja, ensiesiintymiä ja merkityksiä

Ensi kertaa Vanhan kirjasuomen sanakirjassa esitellään nyt muun muassa substantiivit jokamiehenlaita ja katselmusleikki, adjektiivit jukkeroinen ja kotomainen sekä verbit kontramarseerata ja kädettää. Artikkelien täydennykset puolestaan koskevat sanojen ensiesiintymiä suomenkielisissä julkaisuissa, uusia merkityksiä sekä yhdyssanoja, joissa hakusana on perusosana.

Entistä varhaisempia esiintymiä on löydetty muun muassa substantiiveista keskikesä ja klootu ’noppa; noppapeli’, adjektiiveista kirjava (merkityksessä ’värikäs, monivärinen’) ja kolmikulmainen sekä verbeistä kamaloita ’ihmetellä’ ja kävellä. Uusia merkityksiä on löytynyt esimerkiksi verbeille jauhottaa (myös ’jauhaa, jauhattaa’) ja johdattaa (myös ’liittää mukaan’). Yhdyssanaluetteloa on täydennetty muun muassa artikkeleissa kamari (modelli-, porstua-, vaatekamari) ja kokous (elin-, likvidi-, luvunlaskukokous).

Sanakirjasta selviää sekin, mitä ovat oivukat, mihin on käytetty olkimattoa ja onko syytä tyytyväisyyteen vai huoleen, jos työ sujuu olovahkoisesti. Välistä jää vielä puuttumaan olla-artikkeli, mutta se on tulossa piakkoin.

Vuonna 2017 aakkosten alkupää ja käyttöohjevideoita

Seuraava laajempi täydennys on luvassa marraskuussa 2017, jolloin verkossa julkaistaan painetun sanakirjan ensimmäinen osa (ai) sekä jälleen lisää o-alkuisia sanoja. Valmiina Vanhan kirjasuomen sanakirja tulee sisältämään arviolta yli 80 000 varsinaista sana-artikkelia  ja lisäksi viiteartikkelit hakusanojen varianteista ja vanhoista asuista.

Myös Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttöohjeita ollaan täydentämässä. Tekstimuotoisten ohjeiden rinnalle tehdään lyhyitä videoita, joissa toimittajat opastavat sanakirjan käyttöön ja esittelevät sen monipuolisia hakumahdollisuuksia. Ensimmäisenä julkaistaan nyt sanakirjan etusivun esittelyvideo, ja seuraavat käyttöohjevideot ovat tulossa alkuvuodesta 2017.

Vanhan kirjasuomen sanakirja
Esittelyvideo: Vanhan kirjasuomen sanakirjan etusivu (Kotus-kanava, Youtube)

Palaa otsikoihin