Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Suomen murteiden sanakirjassa

1.4.2019 11.38

Kihilat ja lahajat

Kielikellossa käsitellään svaavokaalia, ääntämistä helpottavaa murrepiirrettä.

Riikka Tervonen esittelee vuoden 2019 ensimmäisessä Kielikellossa julkaistussa artikkelissaan Lähärettihin kihiloolle svaavokaalia, ääntämistä helpottavaa siirtymä-äännettä. Tämä murrepiirre esiintyy laajalti etenkin pohjalais- ja savolaismurteissa, ja sen yleisin esiintymisympäristö on l-alkuinen konsonanttiyhtymä, kuten sanoissa talavi ja ilima. Hieman suppeammalla alueella svaavokaalia tavataan myös nh-yhtymästä, kuten sanassa vanaha.

Sen sijaan svaavokaali h-alkuisissa konsonanttiyhtymissä (hj, hl, hm, hn, hr, hv) on pohjalainen murreilmiö. Lisäksi sen levikki ulottuu hämäläis- ja peräpohjalaismurteiden puolelle sekä Keuruun–Evijärven seudun savolaismurteisiin.

Eteläpohjalaisessa puheenparressa, kuten Kuortaneella, pohjalaisen svaavokaalin voi havaita esimerkiksi tällaisessa yhteydessä: Maija hömmääli (= arveli) notta naapurista on lähäretty kihiloolle, siis kihlojenostomatkalle. Keski-Pohjanmaalla Himangalla kerrotaan viljalajien kasvusta: Ruvis oli tähkällä ja ohora oli vihinehellä ja kaura oli heleppehellä.

Svaa-ilmiöstä on kysymys myös tyypillisissä eteläpohjalaisuuksissa mihinä, kuhuna ja johona. Kauhavalla etsitään perunakuokkia: Mihinäs kräkkäkuakat on, meen kaivamhan vähä pärinöötä.

Riikka Tervonen: Lähärettihin kihiloolle (Kielikello, 1/2019)

Teksti: Riikka Tervonen


Palaa otsikoihin