Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Gananderin sanakirja

Christfrid Gananderin Nytt Finskt Lexicon on ensimmäinen suomen kielen sanakirja, jossa on kuvattu sanojen käyttöä runsaan esimerkkiaineiston avulla. Vuonna 1787 valmistunut käsikirjoitus jäi aikanaan painamatta, ja se julkaistiin näköispainoksena vasta vuosina 1937–1940.

Sanakirjassa on yli 35 000 suomen kielen hakusanaa. Esimerkkilauseiden lisäksi kirjassa on runsaasti sanavertailuja suomen eri murteisiin, sanaetymologioita sekä hakusanojen vastineita muun muassa viroksi, kreikaksi, hepreaksi, ruotsiksi, lapiksi ja unkariksi. Uuteen laitokseen sisältyy myös Gananderin käyttämien lyhenteiden luettelo, ja sanakirjaa täydentää suomenkielisten sanojen hakemisto.

Uusi laitos 1997

Koska Gananderin käsiala on vaikeasti luettavaa ja näköispainos oli loppuunmyyty, päätti Kotimaisten kielten tutkimuskeskus vuonna 1984 ryhtyä valmistamaan sanakirjasta uutta, painettua laitosta. Työ valmistui vuonna 1997. Sanakirjan toimitti Liisa Nuutinen.

Gananderin käsikirjoituksen teksti on tallennettu uuteen laitokseen mahdollisimman tarkasti alkuperäisen mukaisena aina riimukirjoituksia ja yliviivauksia myöten. Joitakin toimituksellisia yhdenmukaistuksia on tehty.

Sanakirjan julkaisijat ovat Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kirjaa ja hakemistoa myy Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.