Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Sanapoimintoja vuodelta 2017


Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimittiin vuonna 2017 eri lähteistä yli kahdeksantuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja tutkimuksen tarpeisiin. Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Alla olevalle listalle valitsimme tietokannasta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi satakunta sanaa.

Vielä ei voi tietää, mitkä sanoista jäävät kieleen ja löytävät ehkä tiensä sanakirjaankin, mitkä taas jäävät unohduksiin. Kyseessä ei siis ole ”virallisten suositusten” lista vaan katsaus kuluneeseen vuoteen sanaston näkökulmasta.

Minkälaisia ovat vuoden 2017 sanat? Riitta Eronen esittelee saatetekstissään vuoden sanapoimintoja.

Riitta Eronen: Hyönteisleipää ja kaiketonta – kattaus vuoden 2017 sanoja (Esitelmät ja artikkelit, 18.12.2017)

Palaa otsikoihin

A–I

aktiivimalli ks. osallistumistulo

aktivointilauta seisomatyöskentelyyn tarkoitettu, jalkojen alle asetettava joustava levy, joka aktivoi lihaksia ja auttaa seisomaan ryhdikkäästi

botti (< robotti) tietokoneohjelma, joka hoitaa ihmisen puolesta esim. toistoa, päivystystä tai suuren työmäärän käsittelyä vaativia tehtäviä

bujoilu (< engl. bullet journal; bullet mm.’luettelomerkki’) arjen hahmottaminen listojen, piirrosten, kalenterimerkintöjen yms. avulla yhdistämällä muistikirjaan luonnoslehtiön ja päiväkirjan käyttötapoja

chatbot (engl.), chattibotti, chattirobotti chatkeskusteluun eli tsättäilyyn tarkoitettu botti

CRISPR-leikkuri = geenileikkuri

diginomadi, läppärityöläinen (ark.) henkilö, jolla ei ole vakituista työpistettä ja joka työskentelee ”kiertolaisena” kannettavan tietokoneen äärellä

doodlailla piirrellä ajatuksissaan niitä näitä

elinvoimajohtaja muun muassa kunnan elinkeino- ja kasvupolitiikan kehittämisestä vastaava virkamies

ensihoitopolkupyörä, polkupyöräambulanssi polkupyörä, joka on varustettu ensihoitoon tarvittavalla välineistöllä

ensitunnustelija kevään ensimmäisiä muuttolintuja

geenileikkuri, geenisakset, CRISPR-leikkuri geenitekniikan menetelmä, jolla saadaan tietty entsyymi leikkaamaan dna:sta haitallisia pätkiä tai lisäämään siihen toivottuja

gravitaatioaalto, painovoima-aalto äärimmäisen heikkoja aaltoja, jotka ovat syntyneet maailmankaikkeuden alkuhetkinä tapahtuneen äkkilaajenemisen aikana. Jo Albert Einstein esitti aaltojen olemassaolon suhteellisuusteoriassaan, mutta todiste niistä saatiin vasta vuonna 2015, jolloin kansainvälinen tutkimusryhmä oli kehittänyt laitteen niiden havaitsemiseksi. Ryhmä voitti vuonna 2017 Fysiikan Nobel-palkinnon.

haamuasema (saks. Geisterbahnhof) suljettu, käytöstä poistettu tai alkujaankin käyttämättömäksi jäänyt julkisen raideliikenteen asema. Haamuasemat ovat olleet esillä länsimetron valmistumisen yhteydessä. Helsingissä on neljä suurta maanalaista hallia, jotka on aikanaan louhittu metroasemiksi mutta jotka ovat jääneet syrjään nykyisistä raiteista.

hoitoyksinäisyys potilaan tuntema, huonosta hoitosuhteesta johtuva yksinäisyys

hospitalisti = yhdyslääkäri

hybridiosaamiskeskus (virallisesti Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus) Helsingissä syyskuussa 2017 avattu hybridiuhkien torjuntaan erikoistunut keskus, jonka toiminnassa on mukana EU- ja Nato-maita

hyönteisleipä (ruok.) kuivattuja ja jauhettuja hyönteisiä sisältävä leipä. Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena tuli Suomessa lailliseksi syksyllä 2017.

ilmastokapina useiden Yhdysvaltain osavaltioiden aloittama toiminta Pariisin ilmastosopimuksen noudattamiseksi vastalauseena presidentti Trumpin päätökselle vetäytyä sopimuksesta

Palaa otsikoihin

J–L

josse länsimetron leikillisenä nimityksenä ennen sen käyttöönottoa (”jos se tulee”), vrt. tamperelainen bussin nimitys nysse (”nyt se tulee”)

kaiketon (leik.) useita tavallisia ruoka-aineita sisältämätön, esimerkiksi maidoton, munaton ja gluteeniton

kansalaispalvelus kaikkia kansalaisia koskeva maanpuolustuspalvelus, jota on ehdotettu asevelvollisuuden tilalle

kansalaisuusjuhla Suomen kansalaisuuden saaneille järjestettävä juhla

kansallisperhonen kansalliseksi symboliksi valittu perhonen. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomeenkin valittiin kansallisperhonen, joksi äänestettiin paatsamasinisiipi.

karfentaniili eräs erittäin vaarallinen, huumaava lääkeaine, jota käytetään lähinnä eläinten rauhoittamiseen. Karfentaniili on ihmiselle hengenvaarallinen jo hyvin pieninä annoksina.

kassahihnalähetys suora nettilähetys, jossa kamera kuvaa asiakkaiden ostoksia kaupan kassahihnalta. Tällainen lähetys on tehty 2017 juhannusyönä ja itsenäisyyspäivän aattona Helsingistä ostoskeskus Kaaren Prismasta. Lähetystä on käytetty osana kansainvälistä maakuvatyötä.

kehopositiivisuus myönteinen, arvostava suhtautuminen kaikenlaisiin vartaloihin

kehotunnekasvatus pienten lasten seksuaalikasvatus (Väestöliiton termi)

keppari (ark.) keppihevonen. Etenkin nuorten tyttöjen suosiossa oleva keppihevosharrastus sai huomiota Selma Vilhusen aihetta käsittelevän dokumenttielokuvan ansiosta.

kilpipiilea (Pilea peperomioides) helppohoitoinen, nopeakasvuinen huonekasvi, jossa on pyöreät, kilpimäiset lehdet. Kilpipiilea on yksi syksyn 2017 trendikasveista.

kottipyörä = laatikkopyörä

kuntoiluportaat, kuntoportaat erityisesti kuntoilua varten kaupunkiympäristöön rakennetut leveät portaat

kuolinsiivous (ruots. döstädning) omien tavaroiden läpikäynti ja raivaus hyvissä ajoin ennen kuolemaa. Aiheen nosti pintaan ruotsalaisen Margareta Magnussonin esikoiskirja Döstädning. Ingen sorglig historia (2017). Suomessa Helena Anhava on käsitellyt aihetta teoksessaan Toimita talosi (2006) ja Eeva Kilpi kirjassaan Kuolinsiivous (2012).

laatikkopyörä, kottipyörä polkupyörä, jossa on laatikko lasten- tai tavarankuljetusta varten. Kulkuvälineelle etsittiin nimeä Pyöräilykuntien järjestämässä kilpailussa keväällä 2017. Laatikkopyörä voitti ja kottipyörä sai kunniamaininnan (kotti viittaa kottikärryihin).

lauluviiva päiväkodissa teipillä merkitty paikka, jossa lapsi voi laulaa muiden edessä. Lauluviivan kerrotaan helpottavan esiintymisjännitystä.

lepenisaatio (< Le Pen) äärioikeistolaistumisesta Ranskassa käytettävä nimitys

livetysten (ark.) livenä, kasvokkain

lonkkalepo rennolta näyttävä mutta vartaloa kuormittava seisoma-asento, jossa paino on pääosin toisella jalalla ja saman puolen lonkan kudokset ovat venytyksessä. Asentoa on kuvattu myös ”Tex Willer -asennoksi”.

läheisten päivä, läheistenpäivä eräissä päiväkodeissa esim. isänpäivän sijaan tai sen lisäksi vietettävä juhlapäivä

läppärityöläinen = diginomadi

Palaa otsikoihin

M–P

matkailuporo matkailutoimintaan koulutettu eli hihnassa taluttamiseen, reen vetämiseen ja ihmisiin totutettu poro

merenneitoilu (engl. mermaiding) harrastus, jossa uidaan ja esiinnytään merenneidoksi pukeutuneena altaassa tai luonnonvedessä

#memyös-kampanja ks. #metoo-kampanja

#metoo-kampanja (engl. me too ’minä myös’) kansainvälinen seksuaalista häirintää vastustava kampanja, jonka rinnalle nousi Suomessa #memyös-kampanja. Ilmiö alkoi sosiaalisessa mediassa, mutta laajeni nopeasti esim. perinteiseen mediaan, työpaikoille ja eduskuntaan.

moti (slg.) motivaatio. Koululaisen haastattelussa esim. ”Ei oo motii!”

möyhääjä riidanhaastaja varsinkin nettikeskustelussa

nollapäästöpäivä (engl. Zero Emission Day) Kanadasta lähtöisin oleva, 21.9. vietettävä ”maapallon vapaapäivä”, jolloin kiinnitetään huomiota vähäpäästöisyyteen ja kestävään kulutukseen

nuivat, tosinuivat perussuomalaiset, jotka ovat allekirjoittaneet mm. maahanmuuttoa vastustavan ”Nuivan manifestin”; laajemmin: Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen Perussuomalaisiin jääneet

one pot (ruok., engl. ’yksi pata’) kokonainen ateria, jonka kaikki ainekset (esim. liha, perunat ja kasvikset) kypsyvät yhtä aikaa samassa padassa, ”yhden padan ateria”

osallistumistulo pitkäaikaistyöttömille suunniteltu ns. osallistava sosiaaliturva, jossa tuen saamisen ehtona on osallistuminen yhteisön toimintaan, kuten opiskeluun, työharjoitteluun tai vapaaehtoistyöhön. Osallistumistulo on osa työttömyysturvan aktiivimallia.

opastutka näkövammaisten avuksi kehitetty, rinnan ympärille kiinnitettävä laite, joka havainnoi esteitä ja varoittaa niistä

painovoima-aalto = gravitaatioaalto

pandala pandoille tarkoitettu rakennus ja siihen liittyvä ulkoalue (Ähtärin) eläinpuistossa

passikoira rajavartiolaitoksen työhön avuksi koulutettu koira, joka tunnistaa passit niiden hajun perusteella

pelastaja mm. palomiehen ja palomies-sairaankuljettajan virkoihin pätevöittävän pelastustutkinnon suorittanut henkilö

perhekeskus perheille palveluja tarjoava organisaatio, jossa sekä kunnalliset toimijat että järjestöt voivat tehdä yhteistyötä. Ks. myös superneuvola.  

peräkonttikohu, takakonttikohu kohu, joka sai nimensä Timo Soinin valtiosihteerin Samuli Virtasen poistumisesta pääministeri Juha Sipilän virka-asunnolta auton takakontissa perussuomalaisten puoluekokousviikonloppuna kesällä 2017. Asia tuli esiin marraskuussa eduskunnan kyselytunnilla, kun pääministeriltä tivattiin, oliko hänellä ollut ennakolta tietoa perussuomalaisten jakautumisesta kahtia.

pesusienitekniikka kaupunkien kuumuutta helpottamaan kehitetty menetelmä, jossa esimerkiksi maan alle rakennetun parkkihallin päälle lisätään kerros maa-ainesta ja kasvillisuutta. Sadevesi imeytyy maa-ainekseen, ja kasvit haihduttavat sen ilmaan.

polkupyöräambulanssi = ensihoitopolkupyörä

putouskakku = valumakakku

pyllyverkkarit (ark.) trendikkäät korkeavyötäröiset verkkarit, joiden tiukka yläosa paljastaa lantion ja pakaroiden muodot

Palaa otsikoihin

R–S

raaputuskirja rentoutumiseen tarkoitettu puuhakirja, jonka yksivärisen pinnan alta voi raaputtaa esiin monivärisen kuvan haluamallaan tavalla osa kerrallaan

raivohuone (engl. mm. rage room) raivon ja stressin purkamiseen tarkoitettu, rikottavilla tavaroilla varustettu huone

rakkausperäinen rakkaudesta johtuva, rakkauden aikaansaama, esim. rakkausperäinen maahanmuutto (työperäisen sijasta)

ramu (slg., lyh. < ragemutsi) raivoava äiti

rautameteoriitti meteoriitti, joka on koostumukseltaan pääosin nikkelipitoista rautaa. Suomen ensimmäinen rautameteoriitiksi tunnistettu asteroidin kappale löytyi Lieksasta toukokuussa 2017.

rodullistaa arvioida ihmistä ihonvärin, etnisen taustan tai johonkin vähemmistöön kuulumisen kautta

rohingat, rohingyat pääasiassa Myanmarissa elävä kansanryhmä, joka on ollut vuonna 2017 mediassa kokemansa sorron vuoksi

runousaamiainen (leik.; vrt. rukousaamiainen) aamiaistapaaminen, jossa kuunnellaan runoilijoiden esittämiä runoja

sadepuutarha hule- ja muiden valumavesien hallitsemiseksi rakennettu kasvien peittämä alue

sarjapalauttaja henkilö, joka harrastaa tuotteiden tilausta ja niiden palauttamista. Sanan muoto lienee saanut mallinsa sanasta sarjamurhaaja ja uudemmasta ilmauksesta sarjahukuttaja.

satapäkki = 100-pack

sateenkaaripappi pappi, joka vihkii samaa sukupuolta olevia pareja

Sininen tulevaisuus Perussuomalaisista irtautunut eduskuntaryhmä, joka aluksi käytti nimeä Uusi vaihtoehto ja johon liittyi mm. entinen puoluejohtaja Timo Soini

sinkkumuna keitetty ja kuorittu yksittäispakattu kananmuna

sirkkala ruoaksi tarkoitettujen sirkkojen kasvattamo

sokerideittailu (engl. sugar dating) seurustelu, jossa esim. nuori nainen tapailee vanhempaa miestä rahaa tai muuta korvausta vastaan

somekupla samanmielisten ryhmä sosiaalisessa mediassa

sormihyrrä = spinneri

sotahirvi, taisteluhirvi (ven. боевые лоси ’taisteluhirvet’) Neuvostoliiton armeijassa 1930-luvulla muka taistelutehtäviin koulutettuja hirviä, joista uutisoitiin Suomessa kesällä 2017. Venäläisessä sotamuseossa esillä olleet valokuvat sotahirvistä osoittautuivat manipuloiduiksi ja uutinen ankaksi. Valeuutisen levittäjät saivat moitteet Julkisen sanan neuvostolta.

spinneri (< engl. fidget spinner), sormihyrrä pieni kädessä pidettävä hyrrä, jolla temppuilu on noussut etenkin kouluikäisten lasten muotivillitykseksi

sukkanilkkurit naisten kengät, joissa on ihoa sukan tapaan myötäilevä nilkkapituinen varsi

superneuvola perhekeskus, johon yhdistetään entisiä lähineuvoloita ja muitakin perheiden tarvitsemia sosiaali- ja terveyspalveluja

surukirja paperinen tai sähköinen kirja, johon voi kirjoittaa surunvalittelunsa; surua ja kuolemaa käsittelevä kirja

synnytystalkoot (leik.) sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen ehdottama keino syntyvyyden lisäämiseksi

Palaa otsikoihin

T–Ä

taisteluhirvi = sotahirvi

takakonttikohu = peräkonttikohu

tonttuovi lattianrajaan kiinnitetty pienen pieni koristeovi, josta tonttujen voidaan ajatella tulevan katsomaan kodin tapahtumia

tosinuivat = nuivat

triggeröityä (slg.) (engl. trigger ’laukaista’) menettää malttinsa, raivostua

unipussi vauvannutun ja makuupussin yhdistelmä, jollainen on vuoden 2017 uudessa äitiyspakkauksessa

uuvatti (ark.) lyhenne Perussuomalaisista irtautuneen eduskuntaryhmän alkuperäisestä nimestä Uusi Vaihtoehto

wabi-sabi (jap.) aitouden tavoittelua sekä tilapäisyyden ja epätäydellisyyden sietämistä korostava sisustustyyli

valumakakku, putouskakku (engl. drip cake; drip ’valua, tippua’) kakku, jossa on putousmaisesti valuva kuorrute

vebab kebabin tapainen vegaaninen ruoka

viululanteet (engl. violin hips) naisen lantion viulumaisesta muodosta. Ilmaus liittyy kehopositiivisuuteen.

vuorovaikutuspäällikkö nimike Ylen ensimmäiselle viralliselle yleisön edunvalvojalle. Ehdolla oli myös mm. nimitys yleisöasiamies, mutta sitä pidettiin liian sukupuolittuneena.

YAMK-tutkinto ylempi ammattikorkeakoulututkinto

yhdyslääkäri erikoissairaanhoidossa työskentelevä lääkäri, joka mm. koordinoi ja suunnittelee osastopotilaiden hoitoa, hospitalisti

yleisöasiamies ks. vuorovaikutuspäällikkö

ylikulutuspäivä se laskennallinen päivä vuodesta, jolloin on kulutettu koko vuoden luonnonvarat

äijähaara (ark.) joidenkin miesten tapa istua jalat harallaan, mikä voi ärsyttää muita matkustajia etenkin julkisissa liikennevälineissä

100-pack, 100-päkki, satapäkki sadan tölkin olutlaatikko

Palaa otsikoihin