Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Sanapoimintoja vuodelta 2014


Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimittiin vuonna 2014 eri lähteistä runsaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja muun tutkimuksen tarpeisiin. Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Alla oleva luettelo on näyte poimituista sanoista (ei siis lista ”virallisista suosituksista”). Vielä ei voi tietää, mitkä poimituista sanoista jäävät kieleen ja löytävät ehkä tiensä sanakirjaankin, mitkä taas osoittautuvat päiväperhoiksi.

Minkälaisia ovat vuoden 2014 sanat? Riitta Eronen esittelee saatetekstissään vuoden sanapoimintoja.

Riitta Eronen: Mitä vuoden sanojen takana? (Esitelmät ja artikkelit, 16.3.2015)

Palaa otsikoihin

A–G

ananastukka, palmutukka hiusmalli, jossa hiukset ovat hyvin lyhyet sivulta ja takaa mutta pidemmät pään päällä. Hiusmalli oli suosittu mm. vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen pelaajilla.

apukinos, keinokinos, tekokinos järven jäälle talkoovoimin kolattavat kinokset, joiden tarkoitus on turvata saimaannorppien pesintä vähälumisina talvina (Katso Kuukauden sana -palstan huhtikuun 2014 sanaa.)

arvouttaa luoda arvo esim. jätteelle, jota aiemmasta poiketen voidaan käyttää ja jalostaa ja joka siksi muuttuukin arvokkaaksi

cheekismi rap-artisti Cheekin sanoituksista poimittu usein jonkinlaisen elämänohjeen kiteyttävä ilmaus (Katso Kotus-blogin kirjoitus.)

dataaminen (ark.) tietoteknisten viestintävälineiden (älypuhelimen ym.) käyttäminen (Katso Kuukauden sana -palstan helmikuun 2014 sanaa.)

delfiiniystävällinen delfiiniystävällinen tonnikala tonnikala, joka on pyydetty delfiinejä vahingoittamattomin menetelmin

ebola, ebolakuume ebolaviruksen aiheuttama vaarallinen tauti (Katso oikeinkirjoitusvinkkiä ebolavirus)

ebolakättely ebolatartunnan välttämiseksi kehitetty tervehtimistapa, jossa kämmenten sijaan kyynärpäät tai käsivarret koskettavat toisiaan

eeppinen (ark.) Eeppistä! nuorten kielessä = ’mahtavaa’, ’hienoa’

elektroninen urheilu, e-urheilu (engl. e-sports) digitaalisten pelien pelaaminen kilpailumielessä (Katso Kuukauden sana -palstan tammikuun 2014 sanaa.)

energiaprosentti tietyn energiaravintoaineen, esim. proteiinin tai rasvan, osuudesta päivän kokonaisenergiansaannista

erityisherkkä keskimääräistä herkempi ihminen, joka reagoi voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin

ERVA (lyh.) sosiaali- ja terveyspalvelujen erityisvastuualue (Katso Kuukauden sana -palstan maaliskuun 2014 sanaa.)

e-urheilu = elektroninen urheilu (Katso Kuukauden sana -palstan tammikuun 2014 sanaa.)

evakkopäiväkoti päiväkoti, johon muutetaan tilapäisesti oman päiväkodin korjausten ajaksi; vrt. väistökoulu

follata (ark.) (engl. to follow ’seurata’) seurata esim. tiettyä Twitter-tiliä, tilata sen päivitykset, olla sen seuraaja

granola (ruok.) rapea ja paakkuinen myslin kaltainen paahdettu seos

Palaa otsikoihin

H–K

hakutulosten poistopyyntö = tietojenpoistopyyntö

halpabussiyhtiö bussiyhtiö, joka hinnoittelee lippunsa normaalia tuntuvasti halvemmiksi

hietalisko Suomessa ennen tuntematon, Turun seudulla keväällä 2014 havaittu sisiliskoa suurempi lisko

hoivavapaa lain mahdollistama työstä poissa oleminen omaisen tai läheisen (muun kuin lapsen) hoitamista varten

hybridisota aseellisen sodankäynnin ja aseettomien vaikutuskeinojen yhdistelmä (Katso Kuukauden sana -palstan syyskuun 2014 sanaa.)

instata (ark.) käyttää Instagram-sovellusta, erityisesti kuvien jakamiseen

jurttakoulu helsinkiläisen Steiner-koulun pihalle pystytetty paimentolaismaja eli jurtta, jota on käytetty koululuokkien väistötilana

kalifaatti (vars. hist.) kalifin johtama valtio. Sana tuli uudiskäyttöön kesällä 2014, kun ääri-islamilainen terroristijärjestö ISIS julisti hallussaan olevat Syyrian ja Irakin alueet islamilaiseksi valtioksi, kalifaatiksi.

kasvu- ja työllisyyspaketti, kasvupaketti kesäkuun 2014 minihallitusneuvotteluissa hallitusohjelmaan lisätty suunnitelma taloudellista kasvua edistävistä toimista

keinokinos = apukinos

kiertotalous (tal.) kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön panostava talous

kissakahvila kahvila, jossa asiakkaiden seurana on kissoja

kivijalkakauppa rakennuksen kivijalassa tai pohjakerroksessa sijaitseva pienehkö liikehuoneisto. Sanaa on alettu käyttää myös uudessa merkityksessä muistakin kauppaliikkeistä ja jopa tavarataloista verkkokaupan vastakohtana.

klikkausaktivismi, kliktivismi (engl. clicktivism) esim. yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen ja vaikuttaminen verkossa tviittaamalla tai klikkaamalla ”tykkäämisensä” tms.; vrt. slaktivismi (Katso Kotus-blogin kirjoitusta.)

kombo (engl. combo) yhdistelmä, kombinaatio

konttikoti tavarankuljetuskontista muokattu asunto (Katso Kuukauden sana -palstan lokakuun 2014 sanaa.)

kronitsi (ruok.) leivonnainen, joka on donitsin ja croissantin yhdistelmä (Katso Kielikello 2/2014.)

kuittipakko vuoden 2014 alusta voimaan tullut myyjän velvollisuus tarjota asiakkaalle kuittia ostoksista

kylmäpesuohjelma pyykinpesukoneen 20 C-asteen pesuohjelma, joka on tullut ympäristösyistä pakolliseksi uusissa pesukoneissa EU:n alueella

Palaa otsikoihin

L–O

laatikkoajattelu (kuv.) pitäytyminen tutuissa toiminta- ja ajattelutavoissa. Jotta luovat ideat pääsisivät esiin, pitäisi tulla ”ulos laatikosta” (engl. out of the box).

lapsijalanjälki (kuv.) yhteiskunnallisten päätösten vaikutus lasten elämään ja hyvinvointiin. Lapsijalanjälki pitäisi Lastensuojelun Keskusliiton mukaan saada näkyväksi päätöksenteon yhteydessä tapahtuvalla lapsivaikutusten arvioinnilla.

leikkilähetti henkilö, jonka tehtävänä on elvyttää perinneleikkejä. Leikkilähetit ovat osa Suomen Kulttuurirahaston käynnistämää ja rahoittamaa kolmivuotista Koko Suomi leikkii -hanketta.

luostariviski luostarissa valmistettava viski, jollaisen tuotanto on aloitettu Suomessakin Valamon luostarissa

lörtsy uppopaistettu litteähkö liha- tai hillotäytteinen piirakka. Kansa kuohahti, kun Eviran elintarvikeoppaan luonnoksessa ei pidetty lörtsy-sanaa hyväksyttävänä elintarvikkeen nimityksenä. Evira muutti kantaansa myöhemmin. (Katso Kuukauden sana -palstan marraskuun 2014 sanaa.)

maaliviivateknologia Brasilian MM-kisoissa jalkapallossakin käyttöön otettu maalikameratekniikka maalikiistojen ratkaisemiseksi (Katso Kuukauden sana -palstan kesäkuun 2014 sanaa.)

matkasynnytys synnyttäminen matkalla synnytyslaitokseen. Matkasynnytysten pelätään lisääntyvän, kun sairaaloiden toimintoja keskitetään.

metsuriseksuaali (leik.) rennosti esim. villa- tai flanellipaitaan pukeutuva parrakas mies, joka tyyli-ihanteena on syrjäyttänyt huolitellun ns. metroseksuaali-miehen (Katso Sana sanasta -palstan ja Kotus-blogin kirjoitukset.)

minihallitusneuvottelut pääministerin (ja muidenkin ministerien) vaihtumisesta johtuvat hallituksen linjaa koskevat neuvottelut kesken hallituskauden

misellivesi (kosmet.) (engl. micellar [cleansing] water) ihonpuhdistukseen tarkoitettu mieto saippuaton neste, joka poistaa epäpuhtauksia misellien avulla (miselli on pallomainen lipidimolekyylirakenne)

monitilatoimisto työtila, jossa on avotilan lisäksi muita erilaisia työskentelyalueita

mukikakku (engl. mug cake) mikrossa mukissa nopeasti valmistettava kakku

nelma siikoihin kuuluva uusi, Suomessa viljeltävä vieraskalalaji

nielurajoitin katiskan nielun laajenemisen estävä laite; vrt. turvakatiska

omatoimikirjasto kirjasto, jossa voi asioida, vaikka henkilökuntaa ei ole paikalla

Palaa otsikoihin

P–S

pakotejuusto, Putin-juusto, Venäjä-juusto alun perin Venäjän markkinoille tarkoitettu suomalainen juusto, jota Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi myytiin halvalla Suomessa (Katso Kuukauden sana -palstan elokuun 2014 sanaa.)

palmutukka = ananastukka

pubistuminen, pubiutuminen olutravintoloiden lisääntyminen ja muiden palveluiden väheneminen, minkä on sanottu leimaavan tiettyjä asuinalueita

Putin-juusto = pakotejuusto

pystykahvit esim. työpaikoilla seisten juotavat kahvit

raide (kuv., pol.) toisen raiteen neuvottelut EU:n piirissä: diplomatiasta, jossa tavoitteisiin pääsemiseksi käytetään epävirallisia keinoja ja kanavia

rakennusadoptio yksityisten henkilöiden tai yhteisöjen sitoumus huolehtia rapistumaan päässeistä vaatimattomilta vaikuttavista mutta historiallisesti arvokkaista julkisista rakennuksista

rengashotelli autonrenkaille tarkoitettu säilytyspaikka

retronyymi uudissana, joka syntyy jo olemassa olevan käsitteen tarkennukseksi, esim. sana lankapuhelin, jota käytetään puhelin-sanan sijasta erotukseksi matkapuhelimesta (Katso Kielikello 4/2014.)

selfiekeppi, selfiesauva, selfietikku (engl. selfie stick) sauva, jonka toisessa päässä on paikka kännykän kiinnittämistä varten ja toisessa kädensija ja nappi, jota painamalla otetaan selfie (Katso Kuukauden sana -palstan joulukuun 2014 sanaa.)

slaavikyykky leveä kyykkyasento, jossa ollaan kantapäät maassa ja selkä suorana. Slaavikyykystä tuli hitti sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun Vladimir Putin kuvattiin tässä asennossa ylävartalo paljaana.

slaktivismi (halv.) (engl. slacktivism; slack ’veltto’, slacker ’laiskuri’) = kliktivismi

slopestyle (engl. ’rinnetyyli’) lumilautailijoiden ja freestylehiihtäjien erilaisia temppuja sisältävä urheilulaji. Slopestyle tuli uutena olympialajina Sotšin talviolympialaisiin, jolloin käytiin keskustelua lajin mahdollisesta suomenkielisestä nimityksestä.

sohvakatselu tv-lähetysten katselu kotona perinteisestä televisiosta eikä esimerkiksi taulutietokoneelta tai kännykästä

somesuomi sosiaalisen median viestinnässä käytettävä kielimuoto, joka saattaa poiketa suomen kirjakielen normeista

sriracha-kastike tulinen thaimaalainen chilikastike

sääviha epäsuotuisten säiden vuoksi meteorologeihin kohdistettu viha

Palaa otsikoihin

T–Ä

talouslukutaito kyvystä ymmärtää talouden lainalaisuuksia

tekokinos = apukinos

tenavatabletti lapsille tarkoitettu tabletti eli taulutietokone

tietojenpoistopyyntö, hakutulosten poistopyyntö pyyntö poistaa itseä koskeva tieto hakupalveluiden hakutuloksista, jos tieto ei enää pidä paikkaansa tms.

tukala helle Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan yli 27 C-asteen lämpötila, josta varoitetaan säätiedotuksissa

turvakatiska nielurajoittimella varustettu katiska, johon norppa ei jää loukkuun. Norppa-alueella kalastukseen suositellaan turvakatiskoita verkkojen sijasta.

twiipsi, Twitter-tuttava (engl. tweep) henkilö, jonka tuntee Twitterin kautta ja jonka kanssa on tekemisissä Twitterissä

ukkoskyykky kyykkyasento, joka saattaa ukkosella olla ulkona turvallisempi kuin pystyasento (Katso Kuukauden sana -palstan heinäkuun 2014 sanaa.)

uusloft uudisrakennuksen loft-asunto (eli avara ja korkea asunto). Loft-asuntoja on alun perin rakennettu tehdas- ym. rakennuksiin.

valmistelurikos (oik.) rikoksen suunnittelu ja valmistelu, joka voidaan tulkita rikokseksi ja josta voidaan rangaista

vastapakote pakotetta vastaan asetettu toinen pakote. Sanaa on käytetty Venäjän asettamista Ukrainan kriisiin liittyvistä pakotteista, jotka olivat vastaisku EU:n ja Yhdysvaltojen asettamille pakotteille.

Venäjä-juusto = pakotejuusto

vetotuote hinnaltaan niin edullinen tuote, että se houkuttelee liikkeeseen asiakkaita, jotka sitten ostavat muutakin, sisäänvetotuote

vetäytymishuone avokonttorin yhteydessä oleva huone, jota voi käyttää esim. puhelimessa puhumiseen tai erityistä keskittymistä vaativaan työhön

vierastaistelija henkilö, joka matkustaa toiseen maahan osallistuakseen aseelliseen toimintaan olematta kyseisen maan kansalainen. Nimitystä on käytetty erityisesti Syyrian sodan yhteydessä.

väistökoulu koulu, johon muutetaan tilapäisesti oman koulun korjausten ajaksi; vrt. evakkopäiväkoti

yhdenvertaisuusvaltuutettu yhdenvertaisuuslain noudattamista valvova viranomainen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on korvannut aikaisemman vähemmistövaltuutetun.

yritysliikunta yritysten henkilökunnalleen järjestämä tai maksama liikunta

älyhousut suomalaisen yrityksen kehittämät urheilijoille ja kuntoilijoille tarkoitetut lyhyet housut, joihin on kudottu lihasten toimintaa mittaavia antureita


Sanaston on toimittanut Kielitoimiston sanakirjan toimitus yhdessä Riitta Erosen ja Raija Moilasen kanssa.

Kooste sanapoiminnoista 2010–2016


Lisätietoa uudissanoista:

Riitta Eronen: Uudet sanat (Kuukauden kielijuttu)
Kielikello 3/2012 Liisa Nuutinen: Roheaa räimettä. Kielitoimiston sanakirjan uudissanoja
Kielikello 1/2012 Eija-Riitta Grönros: Mitä uutta Kielitoimiston sanakirjassa?
Kielikello 3/2008 Minna Haapanen: Viherpesu, pelittää ja fajita – uudistunut Kielitoimiston sanakirja
Kielikello 1/2005 Taru Kolehmainen: Uudissanoja eläkeiässä
Kielikello 4/2004 Eija-Riitta Grönros: Kielitoimiston sanakirja
Kielikello 1/2000 Riitta Eronen: Sanat kuin perhoset
Kielikello 1/1997 Risto Haarala: Karpaasit alppimajassa, CD-perussanakirjan uusista sanoistaPalaa otsikoihin