Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Sanapoimintoja vuodelta 2013


Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimittiin vuonna 2013 eri lähteistä runsaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja muun tutkimuksen tarpeisiin.

Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Alla oleva luettelo on näyte poimituista sanoista (ei siis lista ”virallisista suosituksista”). Vielä ei voi tietää, mitkä poimituista sanoista jäävät kieleen ja löytävät ehkä tiensä sanakirjaankin, mitkä taas osoittautuvat päiväperhoiksi.

Palaa otsikoihin

A–G

aivohaveri (lääk., kuv.) aivoverenkiertohäiriötä tarkoittavan englannin stroke-sanan tilalle ehdotettu sana. Aivohaveri nousi esiin Aikakauskirja Duodecimin ja Lääketieteen sanastolautakunnan järjestämässä sanakilpailussa. (Katso Kuukauden sana -palstan marraskuun 2013 sanaa.)

baarihyppely
(leik.) baarikierros, baarista baariin kiertely. Sana yhdistyy meillä sanaan saarihyppely, jolla on kuvattu saarelta toiselle matkaamista esim. Kreikassa. Kyseessä lienee käännös englannin kielen sanasta bar-hopping. (Katso Kielikello 4/2013.)

biohakkerointi
oman kehon toimintaan tai ominaisuuksiin puuttuminen terveydellisistä tai ulkonäöllisistä syistä. Kehon toimintaan voidaan pyrkiä vaikuttamaan esim. erilaisten laitteiden avulla saatujen mittaustulosten perusteella.

bitcoin
joidenkin internetpalvelujen käytössä oleva virtuaalivaluutta. Bitcoinin arvo muihin valuuttoihin nähden perustuu kysyntään ja tarjontaan.

blondie
(ruok., engl.) brownien tapainen vaalea leivonnainen, jota ei ole maustettu tummalla suklaalla tai kaakaolla

CC-voide
(kosmet.) (engl. CC = Color Correcting, Color Control) BB-voiteesta edelleen kehitetty, kevyt mutta edeltäjäänsä paremmin ihonväriä korjaava ja tasoittava meikkivoide

cleantech
(engl. ’puhdas teknologia’) liiketoimintaratkaisuja, joissa pienillä raaka-aine- ja energiamäärillä saadaan aikaan tuotteet ja palvelut ja tuotetaan samalla mahdollisimman vähän päästöjä ja jätettä

curling-vanhus
(kuv.) toimintaa rajoittamalla avuttomaksi hoivattu vanhus

eläinsuojeluasiamies
maa- ja metsätalousministeriön virkamies, jonka tehtävänä on edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia yhteiskunnan eri osa-alueilla. Suomen ensimmäinen eläinsuojeluasiamies aloitti tehtävässään 12.8.2013.

esineiden internet
internetin avulla toimiva erilaisten laitteiden ja muiden esineiden välinen tietoverkko, jossa esineet ovat yhteydessä toisiinsa ja kommunikoivat keskenään (Katso Tietotekniikan termitalkoot 14.6.2013.)

feimi
(ark.) (engl. fame) sosiaalisessa mediassa suosikiksi noussut henkilö

gayby
(engl. gay + baby) samaa sukupuolta olevan pariskunnan lapsi

gluttaus
(ark., ruok.) gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ilman lääketieteellistä syytä

Google-lasit
ks. älylasit

greige
(engl. grey + beige) harmaanruskea

Palaa otsikoihin

H–K

hevosenlihakohu kohu, joka nousi monissa maissa, kun havaittiin, että hevosenlihaa oli myyty muuna lihana

HIIT
(lyh., urh.) (engl. high intensity interval training) tehokas intervalliharjoittelun muoto, jossa yksittäinen harjoitus koostuu yleensä kuntopiirissä tehtävistä liikkeistä ja lyhyistä palautumisjaksoista

hipaisukortti
, lähimaksukortti alle 25 euron ostoksiin käyvä maksukortti, josta lähimaksupääte lukee tiedot pienen etäisyyden päästä ja varmentaa maksutapahtuman ilman maksajan erillistä hyväksyntää; maksupääte pyytää tunnuslukua vain satunnaisesti

homepakolainen
rakennuksen homevaurioiden vuoksi asuntoa tai työpaikkaa vaihtamaan joutunut henkilö (vrt. sisäilmasairastunut)

hooppaus
(ark., engl. hoopdancing, hooping) = hulailu

HPV-rokote
(HPV = engl. human papilloma virus) kohdunkaulansyöpää ehkäisevä rokote, joka tarjotaan maksutta 6.–9.-luokkalaisille tytöille

hulailu
, hulavanteilu, ”hooppaus” liikuntamuoto tai tanssi, jossa pyöritetään hulavanteita. Alun perin hula on havaijilainen tanssi.

hyönteissyönti
hyönteisten käyttö ravintona (Katso Kuukauden sana -palstan toukokuun 2013 sanaa.)

iso data
= massadata

iso kuva
(kuv.) (engl. big picture) kokonaisuus, kokonaiskäsitys jostakin. ”Tuomioistuimilta puuttuu yhä iso kuva asiasta.”

jakamistalous
(engl. sharing economy) ajattelu- ja toimintatapa, jossa hyödykkeitä lainataan, vuokrataan tai omistetaan yhdessä

jauholeipomo
leipomo, jossa kaikki taikinasta lähtien tehdään itse. Sanaa on alettu käyttää erotukseksi paistopisteistä, joissa käytetään puolivalmisteita.

keinoliha
, tekoliha laboratoriossa keinotekoisesti eläimen kantasoluista kasvatettu liha. Ensimmäinen keinopihvi eli laboratoriopihvi oli hollantilaisten tutkijoiden elokuussa 2013 valmistama naudanlihapihvi.

klikkausjournalismi
(ark.) verkossa julkaistavien uutisten ja niiden otsikoiden muokkaaminen mahdollisimman uteliaisuutta herättäviksi, jotta klikkauksia (ja mainostajia) kertyisi paljon

koppi
(kuv.) saada, ottaa koppi = tarttua tilaisuuteen, innostua asiasta, puuttua asiaan. ”Toivottavasti päättäjät ottavat ehdotuksesta kopin.”

kyberturvallisuus
, verkkoturvallisuus (engl. cyber security) yhteiskunnan digitaalisen toimintaympäristön turvallisuus ja sen suojaaminen hyökkäyksiltä

kännykkäparkki
, puhelinparkki kaappi, hylly tai muu paikka, johon kännykät jätetään koulussa oppituntien ajaksi (Katso Kuukauden sana -palstan elokuun 2013 sanaa.)

Palaa otsikoihin

L–O

lähetysikkuna (engl. shout-box) verkkoyhteys, jonka kautta kuuntelijat voivat reaaliaikaisesti kommentoida radiolähetystä. Lähetysikkuna on Ylessä käyttöön otettu sana.

lähimaksukortti
= hipaisukortti

massadata
, iso data (engl. big data) data, jota on paljon, jota tulee nopeasti lisää ja joka on muodoltaan vaihtelevaa (Katso Tietotekniikan termitalkoot 16.12.2013.)

matoproteiini
syötävien hyönteisten toukista saatava proteiini, jota jo jalostetaan teollisesti

mimmikirjallisuus
(ark.) (engl. chick lit) varsinkin nuorille naisille suunnattu romanttinen ja us. myös huumoripitoinen viihdekirjallisuus. Vastaavaa elokuvan lajityyppiä on nimitetty mimmielokuvaksi tai mimmileffaksi (engl. chick flick). (Katso Kielikello 3/2013.)

momo
(lyh., engl. modest modernism ’vaatimaton modernismi’) arkkitehtuurin tyylisuunta, jota edustavat mm. lähiöiden elementtikerrostalot, momo-talot

muistohuone
sairaalaan järjestetty rauhallinen huone, jossa omaiset saavat jättää jäähyväiset vainajalle

naamiokissa
kissaroduista, joilla kissan naaman ja korvien väri synnyttää naamiomaisen vaikutelman; erityisesti neva masquerade -rotuisesta kissasta, jollaisen presidentti Tarja Halonen sai lahjaksi Venäjän pääministeriltä Dmitri Medvedeviltä

natsitorttu
(ark.) tähden muotoisista joulutortuista, jotka herättivät Ruotsissa joissain piireissä paheksuntaa ”hakaristin mieleen tuovan” muotonsa vuoksi

nostopöytä
= seisomapöytä

nyhtöpossu
(ruok., engl. pulled pork ’revitty sianliha’) porsaan kaslerista tai lavasta suolaliemessä liottamalla ja uunissa kypsyttämällä valmistettava liharuoka (Katso Kuukauden sana -palstan joulukuun 2013 sanaa.)

oleskeluyhteiskunta
yhteiskunta, jossa voi elellä osallistumatta yhteisiin ponnistuksiin (Katso Kuukauden sana -palstan tammikuun 2013 sanaa.)

Palaa otsikoihin

P–S

peliala tietokone- ym. pelejä tuottava teollisuudenala

phablet
(engl. phone + tablet) älypuhelin, jossa on erityisen suurikokoinen kosketusnäyttö. Suomenkieliseksi vastineeksi on tarjottu mm. sanoja taulupuhelin, isonäyttöpuhelin, jättikännykkä, jättipuhelin ja puhletti.

puettava teknologia
vaatteeseen, rannekelloon, silmälaseihin tms. liitettävästä teknologiasta, jonka avulla esim. mitataan elintoimintoja. Mittaustietoja voidaan hyödyntää mm. urheiluvalmennuksessa, terveydenhoidossa tai kuntoutuksessa.

puhelinparkki = kännykkäparkki

pätkäpaasto
, 5:2-dieetti ruokavalio, jonka mukaan syödään erittäin kevyesti kahtena ja normaalisti viitenä päivänä viikossa (Katso Kuukauden sana -palstan syyskuun 2013 sanaa.)

pöhinä
kuhina, vilkas keskustelu, aktiivisuus etenkin sosiaalisessa mediassa. Ylen äänestyksessä pöhinä valittiin vuoden 2013 sanaksi; jotkut kritisoivat valintaa sillä perusteella, että sanalla on slangissa viitattu amfetamiiniin.

rahakoira
setelit haistamaan koulutettu koira, jota käytetään tullissa matkustajien laittomien rahakätköjen paljastamiseen

rakennepaketti
hallituksen rakennepoliittinen ohjelma, joka tähtää yhteiskunnan palvelurakenteiden (käytännössä esim. vanhustenhoidon) muuttamiseen niin, että julkiset menot supistuvat

sateenkaarikynnet
sateenkaaren värein lakatuista kynsistä, joilla halutaan tukea suvaitsevaisuutta ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Ruotsalainen Emma Green Tregaro osoitti sateenkaarikynsillään mieltään Venäjän uutta homolakia vastaan yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa.

seisomapöytä
, nostopöytä vars. toimiston työpöytä, jonka korkeutta voi säätää niin, että myös seisten työskentely on mahdollista (Katso Kuukauden sana -palstan lokakuun 2013 sanaa.)

selfie
(ark.) (engl., lyhennetty sanasta self portrait) kuvaajan us. vain itsestään älypuhelimella tai nettikameralla ottama kuva, joka julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Suomalaiseksi yleiskieliseksi vastineeksi selfielle on ehdotettu sanaa omakuva ja arkikielisiksi vastineiksi mm. sanoja itsuli, omis, omsku ja meitsie.

shoutbox
= lähetysikkuna

sisäilmasairastunut
tav. kosteusvaurioista johtuvan huonon sisäilman vuoksi hengityselinten sairauksia tms. potevasta henkilöstä

some-katselu
, sosiaalinen televisionkatselu televisio-ohjelman katselu siten, että katsoja on samanaikaisesti yhteydessä muihin katsojiin sosiaalisen median kautta. Katsoja voi esim. kommentoida katsomaansa televisio-ohjelmaa Facebookin tai Twitterin kautta tai lukea toisten katsojien kommentteja ohjelmasta. (Katso Tietotekniikan termitalkoot 14.6.2013.)

Susijengi
Suomen miesten koripallomaajoukkueen lempinimi. Joukkueen menestys Slovenian EM-kisoissa aiheutti Suomessa koripallobuumin ja nosti Susijengin urheilua vain sivusilmällä seuraavienkin tietoisuuteen.

Palaa otsikoihin

T–Ä

talletusautomaatti laite, jolla voi tallettaa rahaa suoraan omalle tilille

teinipeili
, teinipeilikuva peilin kautta otettu tav. teini-ikäisen selfie

tekoliha
= keinoliha

tiedonharavointi
(engl. data scraping ~ data harvesting) tietojen automaattinen kokoaminen ihmisen luettavassa muodossa olevasta aineistosta (Katso Tietotekniikan termitalkoot 22.10.2013.)

tietovuotaja
salaisia tietoja julkisuuteen saattanut henkilö (Katso Kuukauden sana ‑palstan heinäkuun 2013 sanaa.)

toivomusranneke
ranteen ympärille kiedottu värikäs nauha, jollainen esim. prinsessa Madeleinella ja Chris O’Neillillä oli vihkiäisissään. Nauha sidotaan kolmella solmulla, jotka symboloivat kantajansa kolmea toivetta.

trolli
internetissä käytävää keskustelua tahallisesti häiritsevä viesti; tällaisen viestin lähettäjä. Sana on otettu Kielitoimiston sanakirjaan vuonna 2012, ja sille etsittiin suomalaisperäistä vastinetta Kotuksen Kielikuulumisia 5/2013. Ehdotusten joukossa olivat mm. kiuso, härnäkkö ja yllykki sekä monen suosikki rölli. (Katso Kielikuulumisia 5/2013 ja 6/2013).

twerkata
(ark.) (engl. twerk) liikuttaa takamustaan nopeasti edestakaisin tanssiliikkeenä

vaaratiedote
viranomaisen antama tiedote, jolla varoitetaan kansalaisia uhkaavasta vaarasta, esim. petoeläimestä, ja tarvittaessa ohjeistetaan suojautumaan tms. Vaaratiedote korvaa mm. aiemman hätätiedotteen.

vanhuustalous
ajattelu- ja toimintatapa, jossa vanhukset osallistuvat sekä palvelujen käyttämiseen että tuottamiseen ja kehittämiseen

verkkoturvallisuus
= kyberturvallisuus

videoblogata
pitää videoblogia, ”vlogata”

videoblogi
(engl. video blog) pääasiassa videoita tai videoihin vieviä linkkejä sisältävä blogi, ”vlogi” (Katso Tietotekniikan termitalkoot 24.10.2008.)

vieraannuttaja
avioerossa osapuoli, joka pyrkii estämään lapsen suhteen toiseen vanhempaan

5:2-dieetti
= pätkäpaasto

virtuaalivaluutta
valuutan kaltainen keskuspankista riippumaton elektroninen vaihdantaväline (esim. bitcoin), jota käytetään lähinnä verkkokaupassa, nettipeleissä ja yhteisöpalveluissa

vlogata
(ark.) = videoblogata

vlogi
(ark., engl. vlog) = videoblogi

Yt.
(lyh.) ystävällisin terveisin (mm. sähköpostiviestien lopputervehdyksenä). Ennestään yt. = ’yhteistoiminta’.

älylasit
silmälasit, joihin on kytketty pieni tietokone kameroineen, esim. Google-lasit

änkkäri
(ark.) Angry Birds -tuote

Koonneet Riitta Eronen ja Raija Moilanen yhdessä Kielitoimiston sanakirjan toimituksen kanssa

Kooste sanapoiminnoista 2010–2016

Palaa otsikoihin