Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Rakenteinen sanakirja

Sana-artikkelissa voidaan käyttää kymmeniä eri rakenneosia, kuten hakusanaa, käyttöalaa, selitettä ja esimerkkiä. Eri elementit saadaan erotettua sana-artikkelissa teknisesti toisistaan, kun artikkeli kirjoitetaan tietokoneohjelmalla rakenteiseen muotoon. Tämän ansiosta sähköistä sanakirjaa käytettäessä on mahdollista kohdistaa hakuja eri rakenneosiin.

Toistaiseksi hakuja voi kohdistaa hakusanoihin (yhdyssanoihin tai ei-yhdyssanoihin), selitteisiin, esimerkkeihin tai koko sanakirjatekstiin. Koska koko sanakirjateksti on rakenteisessa muodossa, hakujen kohteeksi on mahdollista lisätä myöhemmin esimerkiksi käyttöalat tai suositukset.

Osa sanakirjan rakenneosista on piilossa käyttäjiltä, eli niiden sisältö ei tule näkyville sanakirjaan. Tällaisissa rakenteissa voidaan mm. antaa sellaista tietoa, jota käytetään hyväksi hakutoiminnoissa: yhdyssanoihin merkityt rajat (esim. jalka|pallo|kenttä) ovat tarpeen, jotta yhdyssanahakusanoista voidaan tarkennetulla haulla etsiä haluttuja osia (esim. pallo).

Piiloon jääviin rakenneosiin pystytään merkitsemään tieto siitä, mikä homonyymisista hakusanoista (1. lakka, 2. lakka, 3. lakka vai 4. lakka) sisältyy esimerkiksi yhdyssanoihin lakkapinta tai lakkahillo. Tämä tieto auttaa ryhmittelemään sana-artikkeleita kappaleiksi painetussa sanakirjassa. Tällaisen tiedon perusteella esimerkiksi aakkosjärjestyksessä peräkkäiset hakusanat kuusipuu ja kuusipäiväinen saadaan erotettua painetussa kirjassa eri kappaleisiin, koska ne ovat historiallisesti eri alkuperää.

Tulevaisuudessa voimme toivottavasti rakenteistaa sanakirjaa lisää eli erottaa sana-artikkeleista vielä uusia elementtejä. Olisi hienoa, jos haun voisi halutessaan rajata esimerkiksi idiomaattisiin ilmaisuihin (potkaista tyhjää, vetää herne nenään). Näin Kielitoimiston sanakirja toimisi myös eräänlaisena fraasisanakirjana.