Siirry sisältöön

Miten sanakirjaa käytetään?

Sanakirjan käyttö on helppoa, ja alkuun pääsee nopeasti. Monimutkaisemmat haut vaativat kuitenkin hiukan opettelua ja sanakirjalle ominaiset merkintätavat totuttelua.

Sähköisen sanakirjan etuna ovat monipuoliset hakumahdollisuudet: tietoa on saatavissa helpommin kuin painetusta kirjasta mm. siksi, että hakuja voi kohdistaa hakusanojen lisäksi suoraan selitteisiin tai esimerkkeihin. Myös sanojen taipuneita muotoja voi hakea kaikkialta sanakirjasta, ja jokaisesta taipuvasta hakusanasta saa näkyviin taivutusmuotosarjan. Adjektiiveista esitetään taivutuksen yhteydessä myös komparatiivi- ja superlatiivimuodot.

Hauissa voi käyttää yleismerkkejä eli jokerimerkkejä. Niiden avulla voi hakea sanoja esimerkiksi pelkän alkuosan tai loppuosan mukaan tai täsmähakuina hakemalla esimerkiksi kaikki viisikirjaimiset h:lla alkavat ja e:hen loppuvat sanat.

Sanoja voi hakea myös tietämättä, kirjoitetaanko ne yhteen vai erikseen, onko niissä yhdysmerkki vai ei tai kirjoitetaanko ne isolla kirjaimella: väärin kirjoitetut ”niinkuin” ja "jompi kumpi” tuottavat oikeat hakusanat niin kuin ja jompikumpi ja ”eresepti” tuo ruutuun sana-artikkelin e-resepti. Sanoja voi hakea myös useamman sanan yhdistelmähaulla, mikä auttaa esimerkiksi sanontojen etsimisessä.

Teknisten hakuominaisuuksien lisäksi on hyvä tutustua siihen, millaisia asioita sanakirjasta kannattaa etsiä. Sanakirja ei kuvaa ainoastaan sanojen merkityksiä, vaan lisäksi se kertoo muun muassa niiden oikeinkirjoituksesta, tyyliarvosta ja käyttäytymisestä lauseyhteydessä.