Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

19.6.2018 10.49

Kesäkuun uudissanavideo julkaistu

Vlogissa käsitellään vanhojen sanojen uusia merkityksiä sekä sääolojen heijastumista kieleen.

Toukokuussa aloitetun Uudissanataulu-videoblogin toinen osa on nyt julkaistu Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla ja Kotus-kanavalla Youtubessa. Videolla Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti nostavat esiin kaksi mielenkiintoista sanapoimintaa kesäkuulta.

Vlogissa kerrotaan, kuinka tutulta ja tarkkarajaiselta kuulostavan hitsata-verbin reviiri on laajentunut uudenlaiseen kuvalliseen käyttöön. Voidaan esimerkiksi sanoa kesälomien olevan otollista aikaa parisuhteen hitsaamiseen. Vastaavanlaista kehitystä, merkityksen laajentumista kuvalliseksi, on tapahtunut muun muassa roiskeläppä-sanalle.

Videon jälkipuoliskolla esitellään sanaparia seksihalla ja seksihelle. Aikanaan erityisen helteisenä kesänä pinnalle putkahtanut seksihelle on tyypillinen esimerkki säälööppien kirjavasta ja huomionhakuisesta kielestä. Seksihalla sen sijaan on seksihelteen leikillinen muunnos, joka on saanut inspiraationsa kuluvan kesäkuun äkillisestä kylmyydestä.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Taulusanoista vain todella harvat vakiintuvat kieleen. Valtaosa ei siis koskaan päädy Kielitoimiston sanakirjaan, mutta ne kertovat kielen jatkuvasta liikkeestä.

Kesäkuun usva. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.
Seksihallaa Saimaalla.

Uudissanataulu: kesäkuu 2018 (Kotus-blogi, 19.6.2018)

Teksti ja kuva: Ilona Paajanen


Palaa otsikoihin