Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

13.10.2015 11.45

Säpinää!

Viime viikot ovat olleet Kielitoimiston sanakirjassa mitä kiireisintä aikaa. Vaikka ilmaisen verkkosanakirjan seuraava versio ilmestyy vasta ensi vuoden puolella, käsikirjoitusta on viimeistelty kuumeisesti pitkin syksyä.

Uusia hakusanoja sanakirjaan on tulossa yli 700, ja vanhoihin sana-artikkeleihin on tehty liki 1 400 muutosta. Alkuvuodesta ilmestyvästä versiosta löytyvät esimerkiksi chillata, heuristinen, hulabaloo, jihadismi, kotoutumiskoulutus, monilukutaito, mustis, rajapinta, selfie, trollata, uhriutua ja vatuloida.

Kun sanakirjan uuden version sisältö on saatu valmiiksi, on vuorossa aineiston tekninen käsittely. Parhaillaan käsikirjoitus on Kotimaisten kielten keskuksen IT-asiantuntijoiden hyppysissä. Kotuksessa uusi aineisto saatetaan sopivaan muotoon lähetettäväksi Kielikoneelle tekniseen jatkokäsittelyyn, johon kuuluu muun muassa uuden aineiston yhdistäminen vanhaan ja sana-artikkeleiden välisten linkkien rakentaminen.

Lopuksi ennen uuden version julkaisemista on vielä tulossa kiihkeä testausjakso, jonka aikana sanakirjan toimitus tarkistaa, että uudet ja muutetut sana-artikkelit on onnistuneesti liitetty sanakirjan aiempaan aineistoon. Lisäksi toimitus käy läpi käyttöliittymään tehdyt muutokset ja testaa, että kaikki haut toimivat myös päivitetyllä aineistolla.

Kielitoimiston sanakirjan muutokset versioon 2016 kansioissa. Kuva: Riina Klemettinen, Kotus.
Kielitoimiston sanakirjan uuteen, ensi vuonna ilmestyvään versioon tulevat lähes 1 400 muutosta kansioituna. Kuva: Riina Klemettinen, Kotus.

Palaa otsikoihin