Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjojen esittelyt ja pääsy verkkosanakirjoihin.

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

11.10.2016 15.35

Kielitoimiston sanakirjaan uutta ensi vuonna

Kielitoimiston sanakirjan tuorein päivitysversio ilmestyi alkuvuodesta 2016, mutta uusi päivitys tekee jo tuloaan.

Kielitoimiston sanakirja on ikuisuusprojekti: niin kauan kun kieleen syntyy ja vakiintuu uusia sanoja, riittää sanakirjantoimittajalla puuhaa. Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa onkin jälleen vuoden mittaan haalittu kokoon tuhansien sanalippujen verran aineistoa, kirjoitettu satoja uusia sana-artikkeleita ja laadittu vanhoihin artikkeleihin yli tuhat korjausta tai täydennystä.

Mutta mistä ihmeestä niitä uusia sanoja on taas tullut? No vaikka mistä! Esimerkiksi harrastusten parista (suppailla, frisbeegolf), viestinnästä (emoji, vastamainos), ruokatrendien piiristä (raakaruoka, granola) ja arjen kielenkäytöstä (nyksä, perseillä).

Läheskään kaikki sanakirjaan nyt tulevat sanat eivät kuitenkaan ole kielessä kovin uusia. Sana-artikkeleita on kirjoitettu myös monista sellaisista sanoista, joita sanakirjan käyttäjät ovat hakeneet paljon mutta jotka eivät syystä tai toisesta ole sanakirjaan asti vielä ehtineet. Tällaisia ovat esimerkiksi hammasraudat, uunijäätelö ja versus.

Vaikka uuden päivitysversion sisältö on jo lyöty lukkoon, on sanakirjan ystävien maltettava odottaa jonkin aikaa. Uusi aineisto on nyt teknisessä käsittelyssä, ja toimituksella on vielä edessään testausrupeama. Päivitys ilmestyy keväällä 2017.

Sanauutuuksia vuoden 2017 päivitysversiossa

burkini, emoji, granola, frisbeegolf, hammasraudat, hamppari (’hampurilainen’), heraproteiini, hevi-osasto, höntsätä, ikuisuusprojekti, ilmiöpohjainen, klikkausjournalismi, laastarisuhde, lapsentahtinen, mehustella, nyksä, perseillä, postdoc, raakaruoka, ruutuaika, suppailla, uunijäätelö, vastamainos, versus

Teksti: Riina Klemettinen

KS2017uusiaKielitoimiston sanakirjaan tulee keväällä 2017 yli 600 uutta hakusanaa.

Palaa otsikoihin