Kotimaisten kielten keskuksen palveluja: kieli- ja nimineuvonta, koulutus, kirjasto- ja arkistopalvelut, verkkokauppa jne.

Kielitoimiston kouluttajat


Kielitoimiston kouluttajat ovat asiantuntevia kielen ammattilaisia. Kaikilla on selkeä esitystapa ja keskusteleva opetustyyli. He ovat koulutukseltaan suomen kielen maistereita.

Palaa otsikoihin

Riitta Hyvärinen

Riitta Hyvärinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Riitta Hyvärinen on paneutunut toimittajien kielenkäyttöön ja tiedottaviin teksteihin pintaa syvemmältä: kielenhuoltajan uran lisäksi hän on työskennellyt sekä uutistoimittajana että tiedottajana. Lähellä sydäntä ovat pilkut, mediatekstin ymmärrettävyys ja kirjoittajan sparraaminen.

Virkakielikin innostaa Hyväristä: hän on ollut tekemässä hyvän virkakielen verkkokurssia (2018).

Hyvärinen on toiminut Kielitoimiston kouluttajana vuodesta 2001 ja pätevöitynyt äidinkielen opettajaksi 2016. Hän on myös suorittanut markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon ja hankkinut kauppasienineuvojan pätevyyden. Mieluiten hän pitäisikin kielikoulutuksen syksyisessä metsässä ja etsisi tauoilla herkkutatteja.

Palautteita koulutuksista:

Reipas ja käytännönläheinen kouluttaja.

Riitta on innostava ja suorapuheinen ammattilainen, joka motivoi minut ajattelemaan omaa työtäni ja työn jälkeä tarkemmin.

Hyvä luennoitsija, joka sai meidät kaikki osallistumaan.

Erinomaiset esiintymistaidot, loi mukavan rennon ilmapiirin.

Palaa otsikoihin

Marianne Laaksonen

Marianne Laaksonen. Kuva: Petri Kovasiipi.

Marianne Laaksonen luo teksteihin tutkivan katseen: hän on tutkinut erilaisia tekstejä ja kielenkäyttöä työkseen yli kymmenen vuotta ennen kouluttajan ja virkakielen huoltajan uraa Kotuksessa. Hän on myös piipahtanut tutustumassa kielenhuoltoon toisaalla valtionhallinnossa, opettanut yliopistossa ja editoinut lehtitekstejä pienkustantamossa.

Laaksosta kiinnostaa erityisesti se, miten lukija otetaan teksteissä huomioon ja miten tekstejä voidaan muuttaa parantamalla työtapoja. Uusimman työkalun tekstityön parantamiseen hän on löytänyt palvelumuotoilusta.   

Laaksonen on kouluttanut viranomaisia selkeästä kielenkäytöstä sekä pohtinut perinteisten ja some-tekstien sävyä ja ymmärrettävyyttä. Hän on myös ollut tekemässä hyvän virkakielen verkkokurssia viranomaisille. Vapaa-ajallaan hän johtaa junnujen jääkiekkojoukkuetta, hoitaa kaneja ja laulaa.  

Palautetta koulutuksista:

Selkeää ja helposti ymmärrettävää kieltä.

Pisti porukan miettimään, miten voitaisiin tehdä asiat paremmin. Antoi rakentavasti palautetta.

Sain juuri sellaista opastusta kuin kaipasinkin.

Palaa otsikoihin

Sari Vaula

Sari Vaulaa kiehtovat mahdollisuudet, joilla teksteistä saa helppolukuisia, asianmukaisia ja sopivan tiiviitä. Vaulalle läheisiä aiheita ovat virkakielen haasteet, asiakastekstien tyyli sekä verkkoon kirjoittaminen. 

Vaula on ollut Kielitoimiston kouluttajana vuodesta 1999. Hän on toiminut myös tiedottajana, ja hän on työpaikkansa verkkotoimituksen jäsen.

Palautteita koulutuksista:

Erinomainen, selkeä ja osaava.

Asiantunteva ja pitkäpinnainen hankalissakin kysymyksissämme ja kommenteissamme.

Otti hyvin kohderyhmän huomioon ja antoi tilaa keskustelulle.

Asiantuntija, joka osasi esitellä vaihtoehtoja eikä vain yhtä oikeaa tapaa.

Palaa otsikoihin

Annastiina Viertiö

Annastiina Viertiö on perehtynyt erityisesti hallinnon teksteihin, kuten päätöksiin ja ohjeisiin. Hän sparraa kirjoittajia löytämään ratkaisut hankaliinkin tekstien rakenneongelmiin.

Viertiö on toiminut Kielitoimiston kouluttajana vuodesta 1996. Hän on suorittanut myös johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Palautteita koulutuksista:

Mukaansatempaava, saa ryhmänkin hyvälle työskentelymielelle.

Eloisat esimerkit.

Helposti lähestyttävä, osallistumaan aktivoiva.

Hienoa asiantuntemusta ja todellinen paneutuminen asiaan.

Palaa otsikoihin