Kotimaisten kielten keskuksen palveluja: kieli- ja nimineuvonta, koulutus, kirjasto- ja arkistopalvelut, verkkokauppa jne.

Ohjeita arkistojen käyttäjälle

Kotuksen arkistoaineistot on sijoitettu pääosin Hakaniemenranta 6:n kellarikerroksen kolmeen makasiiniin. Makasiini 1:ssä ovat Suomen murteiden sana-arkiston kokoelmat ja makasiini 2:ssa Nimiarkiston sekä Nykysuomen arkiston kokoelmat. Kummassakin makasiinissa on kaksi asiakaspaikkaa, joita voi käyttää varaamalla ajan etukäteen sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta.

Arkistoja ei voi käyttää ilman ajanvarausta. Aikoja on varattavissa maanantaista perjantaihin klo 10–15. Poikkeukset aikoihin on merkitty ajanvarauskalenteriin. Heinäkuun arkistot ovat kiinni.

Muut kokoelmat on sijoitettu asiakkailta suljettuun makasiini 3:een ja muihin Kotuksen tiloihin. Myös Nimiarkiston keruukartat on jouduttu sijoittamaan makasiini 3:een. Näitä aineistoja asiakkaat voivat käyttää makasiini 2:n asiakaspaikoilla tai muussa erikseen sovittavassa paikassa.

Suljettuihin tiloihin sijoitetut aineistot on tilattava etukäteen asiakaspaikan ajanvarauksen yhteydessä, jotta henkilökunta voi varautua toimittamaan tarvittavan aineiston asiakkaalle.

Asiakas ilmoittautuu saapuessaan Hakaniemenranta 6:n ala-aulan vahtimestarille, joka opastaa eteenpäin. Niiden, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet kokoelmia tai tarvitsevat muuten opastusta, kannattaa mainita opastuksen tarpeesta ajanvarauksen yhteydessä. Tällöin arkiston henkilökunta tulee saattamaan asiakkaan arkistotilaan ja perehdyttää kokoelmien käyttöön.

Opastus ja neuvonta on maksutonta, mutta tieto- ja muusta palvelusta, esimerkiksi tietojen hakemisesta, kopioimisesta ja analysoinnista, peritään palveluhinnaston mukaiset maksut. Kotuksen arkistojen käyttöä ohjaavat käyttösäännöt.


Murrearkisto, makasiini 1. Kuva: Toni Suutari, Kotus.
Murrearkisto, makasiini 1
Nimiarkisto, makasiini 2. Kuva: Toni Suutari, Kotus.
Nimiarkisto, makasiini 2