Kotimaisten kielten keskuksen palveluja: kieli- ja nimineuvonta, koulutus, kirjasto- ja arkistopalvelut, verkkokauppa jne.

Arkisto- ja kirjastopalvelut

Kotimaisten kielten keskuksessa toimii kirjasto ja useita arkistoja.

Arkistot

Kotuksen arkistojen laajat kokoelmat on koottu yli sadan vuoden aikana. Paperimuotoisten kokoelmien lisäksi on myös äänitteitä, ja sähköisten aineistojen tarjonta lisääntyy kaiken aikaa.

Kotuksella on laajat kokoelmat

  • nimiä (Nimiarkisto),

  • murteita (Suomen murteiden sana-arkisto),

  • puhuttua kieltä (Suomen kielen nauhoitearkisto) ja

  • kirjoitettua kieltä (esim. Vanhan kirjasuomen korpus).

Arkistoja ei voi käyttää ilman ajanvarausta. Varattavia aikoja on tarjolla maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin klo 9–15.

Arkistojen asiakaspaikkojen ajanvarausjärjestelmä

Aineistoihin liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteeseen arkisto[ät]kotus.fi.

Kirjasto

Kotuksen kirjasto sisältää myös Opetushallituksen ja Suomen Akatemian kirjastojen kokoelmat. Kirjasto keskittyy palvelemaan Kotuksen hankkeita ja työntekijöitä sekä edellä mainittujen virastojen henkilökuntaa. Muut asiakkaat voivat aukioloaikojen puitteissa käydä lukemassa kirjaston julkaisuja lukusalissa. Kotuksen kirjaston palvelukokoelma on Kaisa-kirjastossa.

Kotuksen kirjaston kokoelmat koostuvat ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta yleiskokoelmasta (Tutkimuskirjasto Suomen suku, Nimistökirjasto ja Ruotsin kielen osaston kirjasto) ja toisessa kerroksessa sijaitsevista erikoisalojen lähikokoelmista (Finlands Svenska Ordbok, Murrekirjasto, Neuvonta, Nimistönhuolto, Nykysuomen kirjasto ja Vanha kirjasuomi). Kotuksen kokoelman  yhteislaajuus oli vuoden 2016 lopussa 50 000 nidettä eli noin 1 000 hyllymetriä. Muiden virastojen kokoelmien laajuus on noin 89 hyllymetriä.

Kotuksen yleiskokoelman keskeisiä aloja ovat suomen kielen ja muiden uralilaisten kielten tutkimus, kansatiede ja kansanrunoudentutkimus. Yleisen ja soveltavan kielitieteen alalta hankitaan Kotimaisten kielten keskuksen hankkeiden tarpeisiin muun  muassa leksikografiaan, tietokonelingvistiikkaan ja tekstintutkimukseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjastoon kuuluu myös vanhan kirjallisuuden kokoelma, joka sisältää muun muassa Fennica- ja Lapponica-aineistoa.