Suomen kielen lautakunnan suosituksia, nimistönsuunnittelun ohjeita ja virkakieliohjeita, tietoa Kielitoimiston kieli- ja nimiohjeista, testejä.

Ulkomaiset paikannimet

Tälle sivulle kootaan linkkejä ulkomaiden paikannimiä sisältäviin hyödyllisiin julkaisuihin ja aineistoihin.

Eksonyymit. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisuun on koottu yleisimmät suomenkieliset eksonyymit eli ulkomaiden paikannimien suomenkieliset muodot (esim. Tukholma, Kiina, Punainenmeri). Nimille annetaan sekä paikalliset että englanninkieliset vastineet, ja monista nimistä esitetään myös muun kielisiä, esimerkiksi saksan- tai ranskankielisiä vastineita. Mukana on yli 2000 eksonyymiä ja 3200 paikalliskielistä nimeä (endonyymiä).

Kreikan paikannimet

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisu sisältää noin 700 Kreikan nykyistä paikannimeä. Nimistä on esitetty nykykreikan kirjoitusasu, Suomen standardisoimisliiton esittämä transkriptio (SFS 5807) ja Yhdistyneiden kansakuntien kansainvälinen transkriptio (ELOT 743). Kotimaisten kielten keskus suosittaa jälkimmäistä käytettäväksi Kreikan paikannimistä. Myös mahdolliset suomenkieliset sovinnaisnimet ovat mukana julkaisussa.

Maat, pääkaupungit ja kansalaisuudet

Kotimaisten kielten keskuksen luettelo sisältää maiden ja pääkaupunkien nimet ja kansalaisuuksien nimitykset suomeksi. Lisäksi kerrotaan paikallissijataivutus sekä maiden lyhyistä nimistä ja pulmallisista pitkistä nimistä että pääkaupunkien nimistä.

Maiden nimet seitsemällä kielellä

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisussa esitetään seitsemällä kielellä (suomi, ruotsi, pohjoissaame, englanti, ranska, saksa ja venäjä) maailman itsenäisten valtioiden nimet ja sellaisten erillisalueiden nimet, joilla on maakoodi. Aineistossa esitetään maiden virallisten nimien lisäksi myös yleisesti käytettyjä epävirallisia nimimuotoja.

Venäjän federaation paikannimiä

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisu sisältää yli 8000 Venäjän keskeisintä paikannimeä. Nimet on kirjoitettu sekä latinalaisin että kyrillisin kirjaimin ja aakkostettu suomen aakkosjärjestyksen mukaan. Myös mahdolliset suomenkieliset sovinnaisnimet ovat mukana julkaisussa.

Eesti Keele Instituutin paikannimitietokanta

Viron Eesti Keele Instituutin julkaisuun kuuluu sekä Viron paikannimien tietokanta että maailman paikannimien tietokanta. Se on erinomainen lähde tarkasteltaessa muun muassa maailman paikannimien erikielisiä ja hiostoriallisia variantteja. Tietokantaa voi käyttää viroksi, venäjäksi tai englanniksi.

YK:n paikannimitietokanta

Yhdistyneiden kansakuntien tilastojaosto ja sen alainen paikannimistön asiantuntijaryhmä ovat kehittäneet monikielisen karttapohjaisen maailman paikannimien tietokannan. Siihen sisältyvät YK:n 192 jäsenvaltion lyhyet ja pitkät nimet, pääkaupunkien nimet ja monista valtioista myös muiden suurten, yli 100 000 asukkaan kaupunkien nimet. Mukana on lisäksi nimien ääntämistä havainnollistavia äänitiedostoja. Nimet on kirjoitettu tietokantaan kohdemaan omilla virallisilla kielillä (tarvittaessa myös latinaistettuina), valtioiden ja pääkaupunkien nimet lisäksi kaikilla YK:n virallisilla kielillä eli englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, kiinaksi, arabiaksi ja venäjäksi.