Siirry sisältöön

Viikon vinkit 2019

12.2.2019 11.42

Ääniä Kotuksesta

Ääneen luettuja tekstejä, nauhoituksia, Kielikorva – kuunneltavaa riittää.

Ääneen lukemisesta puhutaan tätä nykyä paljon ja teeman varaan viritellään monia tapahtumia. Minä luen sinulle -viikko on saanut tänä vuonna suojelijakseen tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on sekä ääneen luettuja tekstejä että paljon muita ääni(te)materiaaleja. Tähän vinkkiin on koottu joitakin äänipoimintoja.

Minä luen sinulle viikko 11.–15.2.2019 (Selkokeskus)

Mikael Agricola lukee kirjaa. Yksityiskohta kuvapostikortista 1900-luvun alusta. Kuva: Museovirasto.
Mikael Agricola lukee kirjaa. Yksityiskohta kuvapostikortista 1900-luvun alusta. Kuva: Museovirasto.

Usein valitetaan, että vanha kirjasuomi on vaikeaa ymmärtää. Mutta pitääkö väite paikkansa? Kokeile itse! Kuuntele, miltä ruudulla näkyvät lehtijutut vuodelta 1776 kuulostavat luettuina. Suomenkielisiä Tieto-Sanomia, ole hyvä!

Elina Heikkilä ja Jarkko Kauppinen: Luetaan 1700-luvun lehteä (Elävät päät, Kotus-blogi, 8.2.2018)

Jääkö juttu mielenkiintoiseen kohtaan, kun on aika nousta junasta? Olisiko mukavaa nauttia Kotus-blogin uusimmat kirjoitukset iltalenkillä? Kuuntele Kotusta!

Osa Kotimaisten kielten uusista verkkoteksteistä julkaistaan ”Kuuntele Kotusta – verkkotekstejä luettuina” -sarjassa.

Kuuntele Kotusta – verkkotekstejä luettuina (Kotuksen uutiset, 24.10.2018)

Kuuntele Kotusta – verkkotekstejä luettuina (Youtube-soittolista)

Eeva Hiveli lukee kirjaa ääneen muille Kurkijoen Särkijärvellä 1930-luku. Kuva: Pekka Kyytinen. Museovirasto.
Eeva Hiveli lukee kirjaa ääneen muille Kurkijoen Särkijärvellä 1930-luku. Kuva: Pekka Kyytinen. Museovirasto.

Suomen kielen nauhoitearkisto sisältää noin 24 000 tuntia äänitteitä pääasiassa suomen murteista. Murteiden ohella arkistossa on äänitteitä suomen sukukielistä ja muistakin kielistä sekä kulttuurihistoriallisia äänitteitä kuten esitelmiä, akateemisia tilaisuuksia ja henkilöhaastatteluja. Lisäksi arkistossa on sukukielten vahalieriökokoelma, joka on kokonaisuudessaan digitoitu.

Puhutun kielen aineistot

Kotimaisten kielten keskuksen kirjaston valitsema kuukauden kirja toukokuussa 2018 on Suomalaismetsissä. Muistelmia matkoilta Keski-Skandinavian suomalaisten keskuuteen. Kirjan kirjoittaja on Pertti Virtaranta ja toimittaja Jaakko Yli-Paavola. Kirjan kustantaja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.  Se ilmestyi 1997.

Esittelytekstissä kerrotaan, että Helmi Virtaranta ja Pertti Virtaranta tekivät neljänkymmenen vuoden aikana Ruotsin ja Norjan suomalaismetsiin lukuisia tutkimusmatkoja: ”Virtarannat joutuvat havaitsemaan, miten tuo sitkeä suomen kielen periferia hiljenee ja lopulta vaikenee. Pertti Virtaranta esittelee seudun viimeiset suomenpuhujat ja saattaa heidät hautaan.”

Viimeisten metsäsuomalaisten ääni (Suomalaismetsissä-kirjan esittely, Kuukauden kirja, 18.5.2018)

Kielikorva-podcastin logo.
Kielikorva-podcastin logo.

Kielikorva on Kotimaisten kielten keskuksen podcast. Kielikorvassa keskustellaan ajattomista ja aina ajankohtaisista kieliasioista. Kielikorva-podcast jatkaa Yleisradion Kielikorva-ohjelman (1969–2008) perinnettä. Tässä blogissa voit kuunnella ohjelmaa, osallistua keskusteluun, antaa palautetta ja ehdottaa aiheita. Sosiaalisessa mediassa tunniste on #Kielikorva.

”Siellähän me sitten puhelemme ihmisten taskuissa.” (Kotuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg)

Kielikorva (Kotus-blogi)
Kielikorva Soundcloudissa
Kielikorva iTunesissa
Kielikorva Youtubessa

Kielikorvan RSS-syöte

Toimitus: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin