Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2018

8.10.2018 11.07

Kiven kielellä

Verkkosivujemme teemakoosteessa on monia Aleksis Kiven kieltä käsitteleviä tekstejä.

Aleksis Kiven patsas edestä. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus

Aleksis Kiven patsas Helsingin Rautatientorilla. Kuva: Vesa Heikkinen.

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään 10. lokakuuta. Kansalliskirjailijastamme  on kirjoitettu paljon, myös kielen näkökulmasta. Verkkosivuillemme on koottu joitakin Kivi-kirjoituksia Kielikello-lehden arkistosta ja Kotimaisten kielten keskuksen muista materiaaleista.

Käsittelyssä ovat muun muassa kirjailijan luontosuhde, kielen kerrostuneisuus ja Kiven vaikutus suomen kieleen. Kotuksen aineistopalvelussa on laaja Kivi-kokoelma.

Kivi ja sanomisen tapa (teemakooste)
Kivi-kokoelma (Kotuksen aineistopalvelu)Rakkaat Vanhemmat!

Kauvan kyllä olen viipynnyt kirjoittamiseni kanssa teille, mutta nyt riennän antamaan teille joitakuita tietoja olostani täällä. Terveyteni tuntuu vähitellen aina enemmin ja enemmin vahvistuvan.

Vissiin olin yksi aika suvessa, noin pari viikkoa jälkeen juhanin, joteskin huono; mutta nyt olen taas saanut entiset voimani joteskin takaisin. Kuitenkin luulen että ilman niitä kahta kivuloista viikkoa olisin jo niin raikas ja terve kuin miehen pitääkin.

Kuitenkin on toivo hyvä että talveksi olen kaikki ylivoittanut. Minä vartoon itsiäni kohtaan paljon hyvää tästä suvesta, joka on ollut minulle niin hauska ja kulunnut kuin virran juoksu.

(Aleksis Kiven kirjeestä vanhemmilleen elokuussa 1863)

Kiven kirjeet (Kotuksen aineistopalvelu)

Aleksis Kiven patsaan kasvot. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Patsaan kasvot. Kuva: Vesa Heikkinen.Vinkin aiemmat versiot on julkaistu 30.9.2016 ja 9.10.2017.


Palaa otsikoihin