Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2018

6.8.2018 10.03

Kieliasiaa kouluille

Kotuksen sivuilla on paljon opetuksen tueksi sopivaa materiaalia.

Kotus ei jätä opettajaa pulaan. Sivuillamme on useita sisältöjä, jotka sopivat erityisen hyvin opetuksen tueksi.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu kaksitoista tusinaa tiedonhakutehtäviä. Erityisesti koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetut tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä. Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on samalla tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Opettajat voivat tilata vastaukset tehtäviin.

Tiedonhakutehtävät

Tiedätkö, mitä epenteesi hajottaa tai mitä jätetään huomiotta moria laskettaessa? Entä osaatko luetella viittoman viisi perusosaa? Haasta itsesi tai itseään kieli-ihmisinä pitävät ystäväsi raastavan hankalaan Pätemisvisaan!

Pätemisvisa

Vaahteranlehdet. Kuva: Kuva-Plugi.
Kuva: Kuva-Plugi.

Sanoin saavutettu – satavuotias Suomi -sivuilla käydään läpi itsenäisen Suomen vuosikymmenet kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta 1910-luvulta 2010-luvulle. Sanoin saavutettu -sivut sopivat hyvin niin äidinkielen kuin historian opetuksen tueksi.

Sanoin saavutettu – satavuotias Suomi

Pilkkusääntöjen, yhdyssanojen, lyhenteiden ja sanojen tuntemusta voi testauttaa Kotuksen kielitestien avulla. Oppilaan sormi ei voi jäädä pysyvästi suuhun, sillä oikeat vastaukset on annettu perusteluineen.

Vanhat kielitestit

Kotus-blogissa keskustellaan kielestä. Kirjoittajina on sekä kotuslaisia että muualta kutsuttuja bloggaajia. Kuka tahansa voi kirjoittaa blogimerkintöihin kommentteja, ja blogissa julkaistaan myös lukijoiden ehdotuksiin perustuvia keskustelunavauksia. Keskustelunavauksia ja kommentteja voi kirjoittaa pareittain tai vaikka koko luokan voimin.

Kotus-blogi

Kotuksen sivuilla on monia mielenkiintoisia palstoja. Erityisesti opettajia ja opiskelijoita kiinnostavat sisällöt on kerätty erilliselle täkysivulle. Täkysivulta löydät myös tässä vinkissä esitellyt sisällöt.

Oivalluksia opettajille ja opiskelijoille

Lähtö (lintuaura). Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Kuva: Vesa Heikkinen.

Kotus on muutakin kuin kotus.fi. Kotuksen verkkopalvelussa on kaikkien tavoitettavissa Kielitoimiston sanakirja ja useita muita sanakirjoja sekä Kielikello ja muita julkaisuja. Kielenhuollon ohjeet löytyvät kootusti Kielitoimiston ohjepankista. Myös nimijulkaisuja on verkossa runsaasti.

Kielitoimiston sanakirja
Sanakirjat
Julkaisut
Kielitoimiston ohjepankki
Kielikello-lehti
Nimijulkaisut
Nimiarkisto

Kotuksen verkkopalveluiden soveltumisesta opetuskäyttöön kirjoitetaan laajemmin Äidinkielen opettajain liiton julkaiseman Virke-lehden numerossa 3/2016. Tiedot Kotuksen verkkopalveluista ja -toiminnasta on myös kerätty Kotus verkossa -sivulle.

Kotuksen verkkopalvelut: (melkein) kaikkea kielestä (Virke, 3/2016)
Kotus verkossa


Vinkin ensimmäinen versio on julkaistu 3.8.2017 (Tehtäviä ja tietopaketteja kouluille).


Palaa otsikoihin