Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2018

3.9.2018 12.06

Syksy sai

Onko siis syys?

Hehkuva syksy. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Syksy, siis syys, hehkuu.

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi kymmenen lämpöasteen alapuolelle. Mutta mitä Kielitoimiston sanakirja sanoo syksystä? Mikä sana on taipumaton syys?

syksy kesän ja talven välinen vuodenaika, Suomessa vars. syys-, loka- ja marraskuu, syys. Syksy 1939. Sateinen syksy. Syksyn värit luonnossa. Alkusyksy. Syksy saapuu. Myöhään syksyllä. Tänä, ensi syksynä. Syksystä jouluun.   

syys (taipum.) vars. ylät. syksy. Talvi ja syys.

syys- yhdyssanojen alkuosana: syksy-, syksyinen

Kielitoimiston sanakirja

Termiset vuodenajat (Ilmatieteen laitos)

Maaruskaa. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Maaruskaa syksyllä.

Entä kuukauden nimitys? Syyskuun nimi on suomeksi selkeä, mutta ruotsin ja muiden kielten september-sanan takana on latinan septem, seitsemän. Roomalaisten ajanlaskussa syyskuu kun oli jo seitsemäs kuukausi.

Satu Tanner: Lokakuu vai viinikuu? (Kieli-ikkuna, 7.10.1997)

”Kevät-Matti sonta-Matti, syys-Matti mukula-Matti.” Entisajan töihin on liittynyt syys-Matti. Tämä päivä on 21. syyskuuta, ja silloin on nostettu perunat maasta.

Eeva Maria Närhi: Päivien nimet (Kielikello, 2/1990)

Suomessa on lukuisia Syys-alkuisia paikannimiä, esimerkiksi Syysjärvi ja Syysapaja. Nimien synnyn taustalla on todennäköisesti syyskalastus: näistä vesistöistä on saanut syksyisin hyvin kalaa. Syksy-alkuisia paikannimiä sen sijaan on huomattavasti vähemmän. Yleisempi paikannimen alkuosana on siis Syys-.

Syksy paikannimissä (Kysymyksiä ja vastauksia nimien alkuperästä)

Ruska. Kuva: Kuva-Plugi.
Ruskaa, syksyn värejä.

Mistäpä tulee syksyn väriloistoa tarkoittava sana, ja onko sillä jotain tekemistä ruskean värin kanssa? Tähänkin kysymykseen on vastattu Kotuksen Sanojen alkuperästä -palstalla:

”Suomen sana ruska on lainaa saamelaiskielistä: pohjoissaamen ruški ja inarinsaamen ruške tarkoittavat niin ikään ruska-aikaa. Aiemmin on oltu sitä mieltä, että saamen kielten sanat olisivat puolestaan lainaa itämerensuomalaisesta ruskea-adjektiivista.”

Ruska (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)

Pihlaja ja marjat. Kuva: Vesa Heikkinen.
Pihlajapuu ja marjat.

Hih pihlaja ja muita puita sekkaan! Näin on sanottu Kiuruvedellä, kun on ihmetelty. Syksyisiä sananparsia on Tiesitkö tämän? -palstan jutussa, ja niitä voi hakea myös Kotuksen sananparsikokoelmasta.

Anneli Hänninen: Syksy (Tiesitkö tämän?)

Kotuksen sananparsikokoelman hakulomake


Toimitus: Hanna Hämäläinen

Palaa otsikoihin