Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2018

15.1.2018 10.28

Pyeongchangin kisapaikkojen nimiä

Miten talviolympialaisten paikannimet kirjoitetaan ja äännetään?

Talviolympialaiset järjestetään 9.−25. helmikuuta Etelä-Koreassa eli Korean tasavallassa Pyeongchangin alueella. Tekstiin on poimittu kisapaikkoja ja alueen paikannimiä, joiden kirjoitusasut ovat Korean tasavallan itse esittämän ja vuonna 2000 käyttöönottaman latinaistamisjärjestelmän mukaisissa asuissa. Nimien jäljessä on annettu karkeat ääntöasut. K, p, t ja ch äännetään koreassa aspiroituneina, eli konsonantin lopussa kuuluu h:mainen loppuhenkäys.

Olympiarenkaat. Kuva: Wikipedia.

Kisat ovat pääosin Pyeongchangin [phjong-tshangin] piirikunnassa. Alpensia on talviurheilukeskus ja alue, jossa järjestetään muun muassa olympialaisten avajaiset ja joka sijaitsee pikkukaupungissa nimeltä Daegwallyeong [te-kwall-jong].  Alueella on myös Yongpyeongin (용평) [jong-phjongin] talviurheilukeskus. Sama koreankielinen nimi on myös toisaalla sijaitsevalla pikkukaupungilla.

Kisapaikkoina toimivat lisäksi talviurheilukeskus Bogwang Phoenix Park [po-gwang, wa on diftongi, jossa w ääntyy u:maisena] Bongpyeongin [pong-phjongin] pikkukaupungissa ja Jeongseonin [dsong-sonin] talviurheilukeskus Jeongseonissa.

Gangneungin [kang-nyngin] kaupungissa järjestetään luistelu-, jääkiekko- ja curling-kilpailut. Yksi kaupungin kisapaikoista on Gwandongin (관동) [kwan-tongin] jäähalli

Läheisyydessä on paljon pikkukaupunkeja eli myeoneja, joissa osallistujat ja katsojat saattavat käydä, kuten Jinbu-myeon [dsin-pu-mjon], Bangnim-myeon [pang-nim-mjon], Daehwa-myeon [te-hwa-mjon] ja Mitan-myeon [mi-than-mjon]. Nimiä voi käyttää myös ilman loppuosaa -myeon.


Palaa otsikoihin