Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2018

9.4.2018 10.12

IhQ, Agricola!

Kirjakielen perustajaa käsitteleviä tekstejä nyt teemakoosteessa.

Suomen kirjakieli alkaa Mikael Agricolan teoksista 1500-luvulta. Ennen Agricolaa suomeksi oli kirjoitettu vasta vähän eikä yhtenäistä oikeinkirjoituskäytäntöä ollut. 1500-luvun kirjasuomi onkin hyvin erilaista kuin nykyinen kirjoitettu kielemme.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkopalvelussa on paljon Agricolaan liittyviä kirjoituksia. Monia niistä esitellään laajassa Agricola-koosteessa.

Koosteesta käy ilmi muun muassa se, mitkä viisi välimerkkiä Agricolalla olivat käytössä ja mikä on vanhin pisteen nimitys. Entä miten nykynuorten suosima IhQ liittyy Agricolaan?

Agricolan työ uskonnollisten tekstien parissa tunnetaan hyvin. Vuonna 1551 hän suomensi Psalttarin ja luetteloi hämäläisten ja karjalaisten ”jumalat”. Jumalia ovat muun muassa Äinämöinen, Tonttu, Ronkoteus, Köntös, Vedenemo ja Hittavainen.

Agricola (Kotuksen verkkosivujen teemakooste)
Vanhan kirjasuomen sanakirja

Agricola-aineisto Kotuksen aineistopalvelussa

Mikael Agricola ja ensimmäinen suomenkielinen Raamattu. Postileima 27.5.1910. Helsinki. Kuva: Samuel von Bell. Museovirasto.
Kuvapostikortti 1900-luvun alusta. Kuva: Samuel von Bell. Museovirasto.

Palaa otsikoihin