Siirry sisältöön

Viikon vinkit 2018

24.9.2018 12.07

Euroopan kielten päivä

Eurooppalaiset puhuvat noin 225 alkuperäiskieltä.

Puhu minulle (Euroopan kielten päivä -verkkosivu)

Vähintään joka toinen ihminen maailmassa on kaksikielinen; yhä useampi eurooppalainen ja suomalainen on lapsesta asti kaksikielinen. Ihmiset kohtaavat yhä enemmän vieraita kieliä arjessaan.

26. syyskuuta vietettävän Euroopan kielten päivän tarkoituksena on muistuttaa kieltenoppimisen tärkeydestä ja edistää Euroopan rikasta kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta. Teemapäivää on vietetty vuodesta 2001 Euroopan neuvoston aloitteesta.

Euroopan kielten päivä (Teemapäivän verkkosivu)

Euroopassa puhutaan noin 225 alkuperäiskieltä. Se on ehkä noin kolme prosenttia kaikista maailman kielistä. Useat eurooppalaiset kielet kuuluvat joko germaaniseen (tanska, ruotsi,  saksa, englanti), romaaniseen (italia, ranska, espanja, romania) tai slaavilaiseen (venäjä, ukraina, puola, bulgaria) ryhmään. 

Kuuntele tervehdys Euroopan eri kielillä (Teemapäivän verkkosivu)

Suomi ja Suomen kielet

Suomi on Euroopan monien kielten joukossa tavallaan poikkeus. Suomen kielen lähimpiä sukulaisia ovat esimerkiksi viro, karjala, inkeroinen, lyydi, vepsä ja vatja. Etäsukukieliä ovat muun muassa saamelaiskielet, jotkin Venäjällä puhuttavat kielet ja unkari. Puhutaan suomalais-ugrilaisista kielistä tai uralilaisista kielistä. Verkkosivuiltamme voi kuunnella monia suomen sukukielten näytteitä. Vepsän kielen näytteessä muistellaan talvista karhunmetsästysretkeä.

Kuuntele Suomen sukukieliä (Sukukielten vahalieriökokoelmat)
Kuuntele vepsän kieltä (Sukukielten vahalieriökokoelmat)

Ruotsi, germaaninen kieli, on puolestaan toinen virallinen kieli Suomessa. Lisäksi saamelaiskielten, romanikielen, viittomakielten ja karjalan kielten puhujien kielellisistä oikeuksista on säädetty laissa. Suomessa puhutaan kuitenkin jo yli 150:tä eri äidinkieltä.

Kielet (Kotus)
Spåkinstitutet.fi (Kotuksen ruotsinkieliset sivut)

Kotuksen sivuilla on paljon tietoa suomesta ja Suomessa puhuttavista kielistä. Esimerkiksi Kielipolitiikan vuosi -katsauksessa tarkastellaan eri kielten asemaa Suomessa vuonna 2017.

Matti Räsänen: Kielipolitiikan vuosi 2017 (Pdf)

Puhu minulle, ruotsiksi (Euroopan kielten päivän verkkosivu)

Toimitus: Hanna Hämäläinen
Kuvat:
Euroopan kielten päivän verkkosivu


Palaa otsikoihin