Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

20.11.2017 12.01

Sanakirjojen käyttö haltuun videoiden avulla

Mitä tehdä kun yksinkertainen haku ei riitä?

Kotuksen julkaisemien verkkosanakirjojen haku- ja selaustoiminnot ovat kattavat. Kaikki hakumahdollisuudet ja sanakirjojen erilaiset käyttötavat tulevat helpoiten tutuksi videoiden avulla. Kotus on julkaissut vuoden 2017 aikana Kielitoimiston sanakirjan ja Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttöopastusvideoita, ja lisää videoita on luvassa.

Kielitoimiston sanakirja on ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja. Kahdeksalla käyttöopastusvideolla esitellään muun muassa, kuinka päästä alkuun hauissa (perushaku), kuinka kohdistaa haku koko sanakirjaan eikä vain hakusanoihin, kuinka tarkastaa sanan taivutus ja kuinka löytää sanontoja eli fraaseja.


Kielitoimiston sanakirjan käyttöopastusvideot (Youtube-soittolista)

Kielitoimiston sanakirjan käyttöopastusvideot kotus.fi-sivustolla

Vanhan kirjasuomen sanakirja (VKS) esittää mahdollisimman tyhjentävästi sekä merkityksen että käytön kannalta kaikki sanat, jotka esiintyvät 1540-luvulta vuoteen 1810 asti suomeksi julkaistussa kirjallisuudessa. Viidellätoista videolla kerrotaan muun muassa, milloin kannattaa käyttää tarkennettua hakua, miten löytää kiinnostavan erikoisalan sanastoa ja mitä iloa on erilaisista jäsennysnäkymistä.


Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttöopastusvideot (Youtube-soittolista)

Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttöopastusvideot kotus.fi-sivustolla

Kotus-kanavalla Youtubessa on lisäksi julkaistu muun muassa Kotuksen palveluita esitteleviä videoita, vlogeja, haastatteluja ja Nauhoitearkiston aarteita yhteensä yli sadan videon verran. Kotus-kanavalla on jo yli satakolmekymmentä tilaajaa.

Kotus-kanava Youtubessa

Teksti: Risto Uusikoski


Palaa otsikoihin