Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

24.5.2017

Arktisen alueen toimijoita ja paikannimiä

Mitä on suomeksi Arctic Economic Council? Miten kirjoitetaan pohjoinen napapiiri?

Suomi aloitti kaksivuotisen Arktisen neuvoston (englanniksi Arctic Council) puheenjohtajakauden 11.5.2017. Samaan aikaan Arktisessa talousneuvostossa (Arctic Economic Council) on puheenjohtajana suomalaista elinkeinoelämää edustava toimitusjohtaja, ja lisäksi Rajavartiolaitoksella on Arktisen rannikkovartiostofoorumin (Arctic Coast Guard Forum) puheenjohtajuus seuraavat kaksi vuotta. Alla olevista luetteloista voi tarkistaa, miten kunkin neuvoston, foorumin tai järjestön nimi kirjoitetaan suomeksi.

Arktinen neuvosto on hallitusten välinen foorumi, jonka tavoitteena on kehittää arktisen alueen valtioiden yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä käsitellä yhteisiä asioita yhdessä alueen alkuperäiskansojen ja muiden asukkaiden kanssa. Suomessa puolestaan keskeinen kansallinen toimija on valtioneuvoston kanslian asettama arktinen neuvottelukunta.

Pohjoisen pallonpuoliskon alueen nimi on suomeksi Arktis (englanniksi Arctic). Arktikseen kuuluu Pohjoinen jäämeri ja maa-alueita Yhdysvalloista, Kanadasta, Grönlannista, Norjasta, Svalbard ja Jan Mayenista (epävir. Huippuvuorilta ja Jan Mayenista), Ruotsista, Suomesta sekä Venäjästä. Alueen maantieteelliseksi etelärajaksi on käsitetty pohjoinen napapiiri, mutta laajempiakin aluemääritelmiä on.

Milloin pieni alkukirjain?

Nimitykset arktinen alue, arktiset alueet, pohjoinen napa-alue, pohjoisnapa, pohjoinen napapiiri tai pohjoinen napajäätikkö eivät ole erisnimiä vaan kuvailevia ilmauksia tai yleissanoja. Ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Myös Arktisen neuvoston alaelinten ja työryhmien nimet kirjoitetaan pienin alkukirjaimin. Niitä ovat

  • arktisen ympäristön seuranta- ja arviointiohjelma
  • arktisen kasvillisuuden ja eläimistön suojeluohjelma
  • arktisen meriympäristön suojeluohjelma
  • ympäristöonnettomuuksien torjunta arktisella alueella
  • kestävän kehityksen työryhmä
  • toimintaohjelma saasteiden vähentämiseksi
  • virkamieskomitea (Senior Arctic Officials).

Järjestöjen ja muiden toimijoiden nimiä

Järjestöjen ja muiden toimijoiden nimiä

Luettelon nimet on aakkostettu englanninkielisen nimen mukaan, jotta nimiä olisi helpompi etsiä. Suomenkieliset nimet ovat käännöksiä englanninkielisistä nimistä.

Arktisen alueen paikoista käytettyjä eksonyymejä

Arktisen alueen paikoista käytettyjä eksonyymejä

Arktiksen eli pohjoisnapaa ympäröivien meri- ja maa-alueiden nimistöön kuuluu suomen kieleen mukautuneita eksonyymejä eli sellaisia nimiä, joista käytetään suomessa jotakin muuta kuin paikalliskielistä nimeä. Luettelossa on sekä eksonyymejä että nimien paikallisten kielten mukaisia kirjoitusasuja.

Paikannimiä on poimittu kirjasta Pariisista Papukaijannokkaan - Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet (vuonna 2013 julkaistu teos ilmestyy verkkoversiona loppuvuodesta 2017).


Palaa otsikoihin