Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

21.3.2017 11.00

Ylä-Heikkilä vai Yläheikkilä?

Tarvitaanko yhdysmerkkiä?

Itä-Pasila. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Itä-Pasila. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Suomalaisten paikannimien oikeinkirjoituksessa herättää usein kysymyksiä tapaus, jossa erisnimen (Heikkilä) eteen liitetään jokin määrite (Ylä). Nimen alussa oleva määrite voi olla esimerkiksi paikan sijaintia tai kokoa ilmaiseva sana (ylä, keski, iso, pieni).

Oikeinkirjoitussääntöjen mukaan nimenosien väliin tarvitaan tällöin yhdysmerkki ja jälkimmäisenä osana oleva erisnimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella (kuten se kirjoitetaan yksinäänkin): Ylä-Heikkilä, Ala-Malmi, Uusi-Honkola, Iso-Syöte.

Suosituksella on pyritty vakiinnuttamaan paikannimien oikeinkirjoitus niin, että muistia rasittavia poikkeuksia olisi mahdollisimman vähän. Poikkeustapauksia yleisestä käytännöstä ovat muutamat nykyisten tai entisten kuntien nimet, kuten Alahärmä, Ylihärmä, Merikarvia, Ylikiiminki ja Ylitornio.

Lisää yhdysmerkin käytöstä paikannimissä: Kielitoimiston ohjepankki


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången