Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

2.3.2017 10.51

Töölöön, Porvooseen, Eckeröhön

Illatiivin päätteen valinta Suomen asutusnimissä.

Sisäpaikallissijoihin kuuluva illatiivi (tulosija) ilmaisee mm. siirtymistä johonkin paikkaan: kouluun, Jyväskylään, Suomeen. Joukko Suomen asutusnimiä eli kuntien, kylien, kaupunginosien yms. nimiä muistuttaa hieman toisiaan rakenteeltaan (esim. Töölö, Porvoo, Eckerö), mutta taipuu illatiivissa eri tavoin. Nämä taivutustavat sekoittuvat helposti.

Illatiivin taivutuspääte valitaan nimen ääntö- ja kirjoitusasun mukaan: Kun nimen lopussa on lyhyt vokaali (Töölö, Korso), taivutuspääte on vokaali + n: mennään Töölö-ön, Korso-on. Kun nimen lopussa on pitkä vokaali (Porvoo, Sälttöö), taivutuspääte on -seen: tullaan Porvoo-seen, Sälttöö-seen. Kun ruotsinkielisen nimen lopussa on kirjoitettaessa lyhyt vokaali, joka äännetään suomen kielessä pidentäen (Eckerö [ekkeröö], Brändö [brendöö]), taivutuspääte on h + vokaali + n: matkustetaan Eckerö-hön, Brändö-hön.

Kesäinen Porvoo. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Kesäinen Porvoo. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.


Palaa otsikoihin