Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

3.8.2017 10.24

Tehtäviä ja tietopaketteja kouluille

Kotuksen sivuilla on paljon opetuksen tueksi sopivaa materiaalia.

Kotus ei jätä opettajaa pulaan. Sivuillamme on useita sisältöjä, jotka sopivat erityisen hyvin opetuksen tueksi.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu kaksitoista tusinaa tiedonhakutehtäviä. Erityisesti koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetut tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä. Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on samalla tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Opettajat voivat tilata vastaukset tehtäviin.

Tiedonhakutehtävät

Sanoin saavutettu – satavuotias Suomi -sivuilla käydään läpi itsenäisen Suomen vuosikymmenet kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta 1910-luvulta 2010-luvulle. Sanoin saavutettu -sivut sopivat hyvin niin äidinkielen kuin historian opetuksen tueksi.

Sanoin saavutettu – satavuotias Suomi

Pilkkusääntöjen, yhdyssanojen, lyhenteiden ja sanojen tuntemusta voi testauttaa Kotuksen kielitestien avulla. Oppilaan sormi ei voi jäädä pysyvästi suuhun, sillä oikeat vastaukset on annettu perusteluineen.

Kielitestit

Kotus-blogissa keskustellaan kielestä. Kirjoittajina on sekä kotuslaisia että muualta kutsuttuja bloggaajia. Kuka tahansa voi kirjoittaa blogimerkintöihin kommentteja, ja blogissa julkaistaan myös lukijoiden ehdotuksiin perustuvia keskustelunavauksia. Keskustelunavauksia ja kommentteja voi kirjoittaa pareittain tai vaikka koko luokan voimin.

Kotus-blogi

Kotuksen sivuilla on monia mielenkiintoisia palstoja. Erityisesti opettajia ja opiskelijoita kiinnostavat sisällöt on kerätty erilliselle täkysivulle. Täkysivulta löydät myös tässä vinkissä esitellyt sisällöt.

Oivalluksia opettajille ja opiskelijoille

Kotus on muutakin kuin kotus.fi. Verkkopalveluihimme kuuluvat myös Kielitoimiston ohjepankki ja Kielitoimiston sanakirja, muita sanakirjoja ja julkaisuja sekä erilaisia kieliaineistoja.

Kotuksen verkkopalveluiden soveltumisesta opetuskäyttöön kirjoitetaan laajemmin Äidinkielen opettajain liiton julkaiseman Virke-lehden numerossa 3/2016. Tiedot Kotuksen verkkopalveluista ja -toiminnasta on myös kerätty Kotus verkossa -sivulle.

Kotuksen verkkopalvelut: (melkein) kaikkea kielestä (Virke, 3/2016)

Kotus verkossa

Kynäkotelo. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Kynäkotelo kovaan käyttöön.


Palaa otsikoihin