Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

24.1.2017 11.30

Ourit-nimen taivutus

Taivutuksessa voidaan pitää mallina kari-sanan monikkoa karit.

Helsingin Hietaniemen edustalla on täyttömaalla yhdistetty saariryhmä, jolla sijaitsee pienvenetelakka. Kotimaisten kielten keskuksesta on kysytty saaren monikkomuotoisen nimen Ourit (ruotsiksi Örarna) taivutusta. Mallina voidaan pitää kari-sanan monikkoa karit, joka taipuu karien : kareja. Voidaan siis kirjoittaa esimerkiksi Ourien telakasta tai matkata Oureja kohti.

Ouri on vanha murresana. Sitä esiintyy etenkin luotojen, karikkojen ja pienten saarten nimissä rannikolla, esimerkiksi Kymin (Lakouri, Lotouri), Vehkalahden (Ouri, Sontouri), Velkuan (Epälkarinouri, Koiluodonouri) ja Helsingin (Pitkäouri, Harmajanourit) alueella.

Merikarvialla taas on Oura-niminen saaristo (tunnettu myös nimellä Ouran(s)keri). Arkistotiedoissa kuvaillaan, että oura tarkoittaa karikkoista paikkaa meressä. Suomalaisen paikannimikirjan (2007) Oura-artikkelissa kerrotaankin maankohoamissaariston nimen sisältävän ruotsalaismurteiden sanan ör, jota on käytetty kivisistä ja soraisista karikoista. Merikarvian Oura olisi siis alun perin tarkoittanut karia, ja nimi on myöhemmin siirtynyt koko saariston nimeksi. Oura-nimiä on myös muualla, esimerkiksi Kustavissa on Iso-oura-niminen saari.

Ouri- ja Oura-nimiä on taivutettu yksikössä sisäpaikallissijoissa (Ourissa, Ourassa). Monikkomuotoisen Ourit-nimen sisäpaikallissijataivutus olisi Oureissa, voisi kirjoittaa esimerkiksi matka Oureista rantaan. Toisaalta ilmaukseen kävisi yhtä hyvin ulkopaikallissija: matka Oureilta rantaan. Ulkopaikallissijataivutus on kielellisesti luonteva muun muassa ilmauksissa telakka sijaitsee Oureilla ja vein veneen Oureille.

Suomenlahden rannikkoa. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.


Palaa otsikoihin