Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2017

9.1.2017 10.40

Mikä Suomasema?

Pirkanmaalla sijaitsevan kylän nimi ei sisällä sanaa ”asema”.

Suomasema. Kuva: Maanmittauslaitos.
Kuva: © Maanmittauslaitos 2016.

Orivedellä Pirkanmaalla sijaitsevan Suomaseman kylän nimi aiheuttaa joskus kummastusta. Miten nimi tavutetaan?

Nimessä on neljä tavua: Suo-ma-se-ma. Jos nimi joudutaan jakamaan kahdelle riville, se katkaistaan jostain tavurajasta. Nimi ei sisällä sanaa asema.

On esitetty, että Suomasema olisi lyhentynyt nimiasusta *Suomasenmaa tai *Suomalaisenmaa. Nimi on kuitenkin voinut muodostua myös -sema- tai -ma-johtimen avulla. Tämän johtimen on arveltu tarkoittavan ’joukkoa’ tai ’paljoutta’ samaan tapaan kuin johtimet -kko ja -sto (koivikko, koivisto). Nimen alkuosa jää kuitenkin yhä merkitykseltään hämäräksi.

Muutkin lähikuntien -sema-loppuiset paikannimet ovat saattaneet syntyä samalla tavalla: esimerkiksi Kuisema Pälkäneellä ja Rautasema Lempäälässä.

Entä miten nimeä taivutetaan paikallissijoissa? Suomaseman asukkaat asuvat Suomasemassa, siellä syntyneet ovat kotoisin Suomasemasta ja voit matkustaa Suomasemaan. Myös Kuisema ja Rautasema taipuvat samoin sisäpaikallissijoissa: Kuisemassa, Rautasemassa.

Lisää Suomen asutusnimien taivutuksesta: Asutusnimihakemisto


Palaa otsikoihin