Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

22.8.2016 10.35

Riihen aika

Muun muassa Raimo Sailas on kirjoittanut sivuillamme budjettiriihen puimisesta.

En tiedä budjettiriihi-sanan keksijää. Käyttöön se vakiintui seitsenkertaisen budjetin isän, valtiovarainministeri Ahti Pekkalan ministerikaudella (1979–1986), ja on sen jälkeen sitkeästi säilynyt myös urbanisoituneessa Suomessa.

Näin kirjoitti valtiosihteeri Raimo Sailas Kotus-blogissa elokuun viimeisenä päivänä 2009. Sailaksen mukaan pisin ja jännittävin budjettiriihi puitiin 1981, jolloin riihen puiminen kytkeytyi presidentti Urho Kekkosen sairastumiseen.  ”Ei riihi palanut silloinkaan, vaikka oli kolme viikkoa kuumana”, muistelee Sailas.

Raimo Sailas: Budjettiriihessä puitua (Kotus-blogi 31.8.2009)

Sanat kiertämään

Yllättävän monet maatalousvaltaisen elämänmuodon sanoista jatkavat elämäänsä uudessa tehtävässä, usein vanhan rinnalla, arvioi Riitta Eronen Kielikellossa 2/1988:

Riihessä puidaan nykyisin paitsi viljaa myös ideoita, jolloin kyseessä on aivoriihi, tai vaikka valtion talousarviota, jolloin puhutaan budjettiriihestä. Presidentti Kekkonen kehitti kipakan tyylin lähestyä kansalaisia myllykirjeillä, joiksi yhä nimitetään vallan miesten lähettämiä nuhdekirjeitä. Sana siilo on joutunut mitä rauhanomaisimmasta käytöstä (’viljansäilytyslaitos’) myös sotatekniikan palvelukseen – ohjussiilo tarkoittaa ohjuksen laukaisutelinettä.

Riitta Eronen: Sanat kiertämään (Kielikello 2/1988)

Miten riihi taipuu?

Kielenhuoltajilta kysellään usein sanojen taivutuksesta: Kumpi on oikein, palveluja vai palveluita, kyselyiden vai kyselyitten? Miksi politiikan uutisissa kommentoidaan ”kehysriiheä” eikä kehysriihtä? Näin Riitta Eronen Kielikellossa 2/2013:

Kielessä harvinaisten tai harvoin esiintyvien sanojen ja sanatyyppien taivutus saattaa hämärtyä ja jopa sulautua tavallisempiin. Siksi paasi-sanaa on vaikeampi taivuttaa kuin vaikkapa samaan tyyppiin kuuluvaa sanaa vuosi. Riihen taivutus on ehkä päässyt unohtumaan, koska sana on käynyt harvinaiseksi vanhassa merkityksessään; kuvallinen uuskäyttö on tavallisempaa.

Riitta Eronen: Kehysriihtä ja irtoripseä ihmetellessä (Kielikello 2/2013)

Taivutusohjeita on niin Kielitoimiston sanakirjassa kuin Kielitoimiston ohjepankissakin.

Kielitoimiston sanakirja

Taivutustyyppejä: i-loppuiset sanat vesi, suuri, joki, lohi, lasi (Kielitoimiston ohjepankki)


Viljan puintia. Kuva: Mustialan maamiesopiston opinnäytetyöt.


Palaa otsikoihin